Home Artikelen Over de Kook: Paaseieren zoeken

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: Paaseieren zoeken.

Budget: Tien euro voor vier personen
Boodschappen: spaghetti, eieren, kaas, basilicum, dessertrijst en chocolade paaseitjes
Overige toegestane ingrediënten: water, olie, knoflook, ui, peper en zout
Resultaat: creatieve carbonara – ★★

Laura (19, Science) is deze editie het haasje: ze heeft de opdracht gekregen paaseitjes te zoeken waar ingrediënten aan zijn gekoppeld. Met de eerste vijf gevonden ingrediënten moet zij een maaltijd creëren. Zodra de opdracht haar duidelijk is, begint ze als een kip zonder kop de kamer te doorzoeken. Onder een kussen vindt ze het eitje voor spaghetti en in de bloempot die van de eieren. Ze is op dreef en vindt al snel een eitje voor kaas en eentje voor basilicum. ‘Deze eerste vier ingrediënten zijn echt super chill, want ze zijn perfect om pasta carbonara mee te maken’, roept Laura enthousiast. Vol goede moed gaat ze op zoek naar het laatste paaseitje, hopend op room of spek. Helaas blijkt deze bij rijst te horen. Na een korte crisis werpt ze nogmaals een blik op de paaseitjes en komt ze op een geniaal idee: ‘Ik ga als toetje rijstepap maken met de chocolade van de paaseitjes.’ Ze besluit deze te bereiden met dessertrijst, waaraan ze in plaats van melk water zal toevoegen. Ook vindt ze een alternatief voor de pasta carbonara: ‘Ik kan knoflook toevoegen aan een roerei en daar kaas en basilicum overheen strooien.’ Vol vertrouwen doet Laura de spaghetti in een pan met kokend water. Ze vertelt dat ze het niet fijn vindt om gehaast te moeten koken. ‘Normaal is het voor mij echt een ontspanningsmoment’, zegt ze terwijl ze alvast aan het toetje begint. Gelukkig is multitasken voor haar geen uitdaging, want ze heeft veel kookervaring. ‘Tijdens de lockdown kookte ik elke dag voor mijn ouders’, licht ze toe.

Wanneer de geklutste eieren in de pan liggen, begint Laura mee te zingen met de hiphop-muziek die op de achtergrond is te horen. ‘Thuis zijn mijn ouders niet zo’n fan van mijn zangkunsten’, lacht ze. Door haar enthousiasme heeft ze niet in de gaten dat de rijst inmiddels aan het aankoeken is. Snel voegt ze extra water toe om deze te redden, waarna ze ook de in stukjes gesneden paaseieren erbij doet. De spaghetti en het eimengsel zijn intussen ook klaar, dus Laura maakt zich gereed om haar maaltijd te serveren. Ze heeft op Instagram gezien hoe je spaghetti mooi tot een bolletje kan draaien. Wat onhandig pakt ze de plakkende spaghetti op met haar vingers. Het hoopje spaghetti heeft daardoor niet het gewenste sterrenchefgehalte. Toch weet ze er met wat extra kaas en basilicumblaadjes knap een geheel van te maken.

Is de smaak raak?

Deze opdracht was geen eitje, maar de creativiteit om een hoofd- en nagerecht te maken met de beperkte ingrediënten verdient veel lof en getuigt van een ervaren thuiskok. Haar oorspronkelijke idee voor spaghetti carbonara leek uiteindelijk meer op spaghetti roerei en had hierdoor niet veel smaak. Toch brachten de knoflook en basilicum nog wat pit in het eten, al was het niet voor herhaling vatbaar. Ook de rijstepap was geen culinaire hoogstand. Deze was door het gebrek aan melk namelijk wat waterig. Gelukkig was dit niet het enige toetje: er waren nog genoeg paaseieren over.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 10.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen