Home Artikelen Over de Kook: Surprise gourmetten

Over de Kook: Surprise gourmetten

door Philip Schröder

Dit is de rubriek voor echte fijnproevers. ANS bedenkt iedere editie een bepaald thema en een budget voor een gerecht. Het is aan de student om de uitdaging aan te gaan en een hoogstaand staaltje kookkunst te laten zien. Staat de student nog aan het begin van zijn bachelor of is hij al een masterchef? Deze keer: surprise gourmetten.

Budget: 12 euro voor vijf personen
Boodschappen: Sojayoghurt, mango, ui, peterselie, champignons, kokosmelk, pure paaseitjes, Franse mosterd, bakmix voor brood
Overige toegestane ingrediënten: Water, olie, peper, zout, knoflook en ui
Resultaat: Geïmproviseerd geel gourmetgerecht – ★★★★

In haar bescheiden Hoogeveldt-kamer begint Lies (20, Geschiedenis) een brainstormsessie zodra ze hoort dat ze een paasmaaltijd moet maken, onwetend dat haar nog een tweede opdrachtelement te wachten staat. ‘Iets met geel toch?’, vraagt ze aan haar twee vriendinnen, alsof ze nog nooit Pasen heeft gevierd. Eenmaal in de Aldi aangekomen bedenkt ze dat mosterdsoep voldoet aan het kleurenpalet en dat zelfgebakken brood hiermee de ideale combinatie vormt. ‘Ik heb nog nooit mosterdsoep gemaakt en ik ken het recept ook niet’, zegt ze terwijl ze een pot Franse mosterd in haar mandje plaatst. Als een ware paashaas huppelt ze improviserend verder. Ze voegt een ongebruikelijke combinatie van sojayoghurt, paaseitjes en mango toe aan het mandje. ‘Dat is voor het toetje’, zegt Lies verlekkerd.

Als Lies vol zelfvertrouwen op haar kamer terugkeert, wordt ze geconfronteerd met het tweede deel van de opdracht. ‘O nee toch!’, roept ze uit als ze het gourmetstel ziet en bedenkt dat de keuze voor soep nu wat ongelukkig blijkt. Ze zet zich rap over haar teleurstelling heen en verdeelt de taken over haar vriendinnen als een optimistische chef. ‘Lies is vaak degene die kookt terwijl wij snijden’, zegt een van hen. ‘Mijn kookbitches!’, reageert Lies vrolijk. Ondanks de uitdaging lijkt de opdracht niet volledig in de soep te lopen, omdat blijkt dat de knoflook en ui met gemak kunnen worden gebakken op de kleine bakspatels. Vervolgens plaatst Lies gesneden champignons op de grote grillplaat en strooit ze er een ondefinieerbaar goedje overheen dat ergens in de keuken rondslingerde. ‘Dit is laos’, leest ze van het etiket. ‘Ik heb er nog nooit van gehoord maar het ruikt wel lekker fris.’ Nonchalant voegt ze daaraan toe: ‘Dat is wel mijn ding, een beetje freestylen.’

Nadat ze water en broodmix tot deeg heeft gekneed, doet Lies de champignons, knoflook en ui in een pan die ze op de grillplaat zet. Hiermee wordt het gourmetstel gepromoveerd tot elektrisch fornuis, wat riekt naar valsspelen. Vervolgens voegt ze er meel, water, kokosmelk en mosterd aan toe. Stiekem spiekt ze even van een recept voor mosterdsoep dat ze online vindt. ‘Dit gaat heel lekker!’, zegt ze als ze erachter komt dat ze precies dezelfde ingrediënten en hoeveelheden aanhoudt als het recept. ‘Jammer genoeg moest er wel grove mosterd in, in plaats van normale mosterd.’ Terwijl de soep opwarmt, maakt Lies van het deeg een paar vormloze hompjes die ze op de andere grillplaat legt. Als noodoplossing legt ze er een pan overheen om een kleine oven te simuleren. Tot slot gooit ze de mango, yoghurt en paaseitjes bijeen in een kom. Dit schotelt ze voor als ‘toetje’.

Is de smaak raak?

De improvisatiekunsten van Lies hebben geleid tot een aardig tweegangenmenu. De mosterdsoep is fris door de laos en smaakt lekker, zonder dat de mosterd overheerst. De champignons geven een bite aan de soep voor een fijn mondgevoel. Bij gebrek aan bakjes is de soep in vijf achenebbisj ogende drinkglazen gepresenteerd. Lies heeft de soep gegarneerd met peterselie, dat dient als een vlag op een modderschuit. De geïmproviseerde oven heeft er niet voor kunnen zorgen dat het brood helemaal gaar is. Eenmaal in de soep gesopt smaakt het echter prima. Het toetje, dat een hoog lekker + lekker = lekker gehalte heeft, valt goed in de smaak door de combinatie van de zoete mango en de subtielere smaak van pure chocolade. De textuur van het toetje valt wel wat uit de toon door de combinatie van de harde paaseitjes met de zachte mango.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 10 (J37).

Philip Schröder

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen