Home Artikelen Paniek op Proosdij: ‘Hij stond door de gordijnen naar me te gluren’

Paniek op Proosdij: ‘Hij stond door de gordijnen naar me te gluren’

Met af en toe een feestje en veel burgerlijke koppels is het rustig toeven op SSH&-complex Proosdij. Toch is er reuring ontstaan op het normaal zo gemoedelijke complex. Jonge vandalen laten een klein spoor van vernieling achter en een gluurder jaagt de bewoners de stuipen op het lijf. ‘Hij stond door de gordijnen naar me te gluren’.

In groepsapp van complex Proosdij gaat het meestal over vermiste pakketjes, maar de laatste tijd domineren andere onderwerpen de gesprekken. ‘Wie zijn die mensen die bij het fietsenhok zitten te blowen?’, vraagt een bewoner zich af. Al snel stromen de reacties binnen: ‘Het hele gebouw stinkt naar wiet’, stelt iemand anders vast. ‘Bel de politie’, is het devies van een ander. Dat klinkt misschien wat overhaast, maar het bericht krijgt veel bijval. Het complex heeft namelijk al langere tijd te maken met overlastgevende jongeren, die verder gaan dan blowen bij het fietsenhok. Zo werden er pakketjes gestolen en fietsen, auto’s en scooters vernield. Op een avond in januari werden drie auto’s beschadigd, en werden bewoners opgeschrikt door fietspedalen die tegen hun raam werden gegooid. ‘Ik heb aangifte gedaan’, deelt een van de gedupeerden mede. Toch zijn vernielingen niet de grootste zorg van de Proosdijbewoners. Een of meerdere gluurders lijken namelijk ook hun herintrede te hebben gedaan rondom het complex. Zo staan stoelen verdacht onder ramen gepositioneerd en horen bewoners ‘s nachts geklop op de ramen. 

Gluurder

In eerste instantie dacht Suus* dat ze gewoon haar buren hoorde toen ze na avond uit te zijn geweest tikkende geluiden hoorde. ‘Toch voelde het niet goed’, vertelt ze. ‘Toen deed ik mijn zaklamp aan en keek ik recht in het gezicht van een man die door mijn gordijnen naar mij stond te gluren.’ Ze belde meteen de politie. ‘Terwijl ik aan het bellen was, kwam hij weer terug. Dat was de tweede hartaanval van die avond.’ De politie zei niemand te kunnen vinden. Suus besloot toen met een andere bewoner een rondje om haar gebouw te lopen. Zo ontdekte ze dat er een stoel onder haar badkamerraam stond. ‘Ik was vergeten om het raam op slot te doen, en de hor die er normaal voor zat was eraf. Ik denk dat hij geprobeerd heeft om binnen te komen, maar toen kwam ik zo laat nog thuis.’ Suus slaapt nog steeds slecht door het voorval. ‘Ik kom moeilijk in slaap, vooral als ik geluiden hoor, zelfs als ik weet dat het mijn buren zijn. Dat is heel vermoeiend.’

Melding

Van de politie heeft Suus niets meer gehoord. ‘Ik geloof wel dat ze zijn langsgekomen en hebben gekeken, maar ze hebben niks gezegd van een stoel onder een open raam. Ik zou dat verdacht vinden.’ Suus had dan ook meer verwacht van de politie. ‘Ik had meer contact verwacht. Het stelde me wel gerust dat ze in de wijk zijn gaan kijken.’ De politie zelf laat in antwoord op vragen van ANS weten dat ‘gluren een lastig fenomeen is’, want ‘wanneer gluurt iemand?’, aldus een woordvoerder van Politie Oost Nederland. Verder benadrukt de woordvoerder dat wanneer studenten zich niet veilig voelen in hun eigen leefomgeving, om wat voor een reden dan ook, het belangrijk is dat zij zich bij de politie melden. 

Bewakingscamera’s

SSH& heeft aan Suus laten weten dat ze de complexbeheerder op de hoogte zouden stellen van het voorval en er meer op zouden letten. ‘De reactie van SSH& vond ik heel goed, ze pakten het ook echt op’, aldus Suus. Suus is niet de enige die melding heeft gemaakt van een gluurder, laat SSH& weten. Bovendien hebben ze niet voor het eerst te maken met deze problematiek. ‘In 2021 was ook al een gluurder actief’, laat SSH& weten aan ANS. ‘Toen hebben studenten zich verenigd in een Whatsappgroep om samen een oogje in het zeil te houden en elkaar te helpen, waar nodig. Goed voor de sociale contacten en zeer nuttig voor de signalering. We zien dat dit veel effect heeft.’ 

Sommige bewoners doen een beroep op SSH& om bewakingscamera’s te plaatsen. SSH& laat weten deze stap nog niet te willen zetten: ‘De inzet van cameratoezicht is een zeer ingrijpende maatregel die impact heeft op de privacy van bewoners en bezoekers. Dit is een zwaar middel en voordat we het inzetten, vinden wij het belangrijk dat we eerst maatregelen nemen die minder ingrijpend zijn voor de privacy.’ Verder benadrukt SSH& dat bewoners vooral melding moeten maken bij de politie wanneer zij iets verdachts zien. Bovendien raden ze bewoners aan om ramen en gordijnen ‘s nachts dicht te houden. 

*Deze naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen