Home Artikelen Pilot langere openingstijden UB verlengd, Refter weer om 19:30 dicht

Pilot langere openingstijden UB verlengd, Refter weer om 19:30 dicht

Ondanks teleurstellende cijfers van voor de zomervakantie gaat de Radboud Universiteit (RU) door met het testen van langere openingstijden voor de Universiteitsbibliotheek (UB). De Refter keert terug naar de oorspronkelijke openingstijden.

Vanaf de meivakantie tot 14 juli jongstleden vond een pilot plaats met langere openingstijden in de Universiteitsbibliotheek. De bezettingsgraad werd gemeten om te testen hoeveel animo er daadwerkelijk is voor het late studeren. Hoewel de meningen verdeeld waren over de waarde van de pilot, wordt deze nu alsnog verlengd. De verlenging loopt van 4 september 2023 tot 1 februari 2024. Tijdens deze periode zullen werkplekken in de UB van maandag tot en met donderdag een uur langer open zijn. De UB sluit dan om 23:00 in plaats van 22:00.

Niels Klaassen, teamleider Educational Services van de RU, licht toe hoe de keuze tot het verlengen van deze tot stand is gekomen. ‘De pilot voor de zomervakantie heeft alleen tijdens en rondom de tentamenweken gedraaid. De nieuwe pilot is een heel semester zodat we ook zicht hebben op de eventuele behoefte om buiten tentamentijden na 22:00 in de UB te studeren.’ Kanttekening is wel dat de verwachte bezettingsgraad van 10% in de vorige pilot net niet is gehaald. ‘Toch hebben we ervoor gekozen om de pilot te verlengen om te onderzoeken of dit aantal in het nieuwe studiejaar gaat toenemen.’

Pilot Refter niet geslaagd

Hoewel de verlengde openingstijden van de UB opnieuw getest zullen worden, is de pilot van de Refter wel voor goed afgelopen. Daar zullen de oude openingstijden worden gehanteerd. Voor de vakantie, tijdens de pilot, sloot de Refter pas om 20:30, in plaats van 19:30. ‘We hadden als uitgangspunt genomen dat de pilot geslaagd zou zijn als het bezoekersaantal ook na 19:30 normaal zou blijven, de ruimte meer als overlegplek zou worden gebruikt en er genoeg maaltijden verkocht zouden worden.’ Daarbij hoopten Klaassen en zijn collega’s ook van de piek rond 18:00 af te komen, doordat de verkoop van maaltijden over een langere tijd verspreid zou worden.

Helaas zijn deze doelen met gemiddeld slechts tien extra verkochte maaltijden en een bezettingsgraad van 2% verre van gehaald. ‘Hierom is besloten om de Refter niet langer open te open, niet permanent en niet in pilotvorm’, aldus Klaassen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen