Home Artikelen Pilot RU spreekuren vertrouwenspersoon: ‘Ik denk dat het beter kan’

Pilot RU spreekuren vertrouwenspersoon: ‘Ik denk dat het beter kan’

Op de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) werd afgelopen weken een pilot gedaan met inloopuren bij vertrouwenspersonen. Studenten en medewerkers konden op die manier zonder afspraak in gesprek gaan. De decaan heeft twijfels over de effectiviteit van de spreekuren en denkt dat voorlichting over vertrouwenspersonen een betere optie is.

Afgelopen weken vond een pilot plaats met drie middagspreekuren bij vertrouwenspersonen op de FSW. Studenten en medewerkers konden zonder afspraak aankloppen bij een vertrouwenspersoon. Zo hoopt de faculteit het laagdrempeliger te maken om te praten over problemen. Deze pilot is onderdeel van een groter doel om in te zetten op sociale veiligheid op de faculteit. Decaan Evelyn Kroesbergen vertelt dat ze niet weet of inloopspreekuren effectief zijn: ‘Ik denk niet dat het de beste manier is om sociale veiligheid te verbeteren.’ Zelf denkt ze dat het een goed idee is om in te zetten op betere voorlichting.

Aankloppen om te kletsen

De decaan vertelt dat uit gesprekken met studenten is gebleken dat gesprekken met een vertrouwenspersoon toegankelijker kunnen. ‘Nu moet je eerst een afspraak maken. Studenten vinden dat lastig: ze denken dat er iets heel ergs moet zijn gebeurd om aan te mogen kloppen.’ Volgens Kroesbergen is het belangrijk dat studenten weten dat ze ook mogen praten met een vertrouwenspersoon als ze gewoon hun verhaal ergens kwijt willen. ‘In overleg met studenten hebben we spreekuren georganiseerd om te kijken of die een uitkomst bieden’, vertelt ze. ‘We moeten nog evalueren met de vertrouwenspersonen of de pilot succesvol was. Er zijn altijd mensen voor wie het werkt, maar het moet het wel waard zijn om tijd in te investeren.’

Niet de beste optie

Kroesbergen is zelf sceptisch over de werking van de spreekuren. ‘Het is alsnog een drempel om erheen te gaan. Studenten hebben andere mogelijkheden, zoals praten met een studieadviseur, die laagdrempeliger zijn.’ Volgens de decaan zal de drempel voor veel studenten nog steeds hoog zijn om met een vertrouwenspersoon te praten als dat via inloopspreekuren gaat. Ze stelt dat de uren ook vaker zouden moeten plaatsvinden om nuttig te zijn. ‘Als er vandaag iets met je gebeurt en over vier weken is er pas een spreekuur, dan heeft het geen zin.’ De decaan vertelt dat het daarnaast maar de vraag is of inloopspreekuren realiseerbaar zijn in de toekomst. ‘Factoren als de agenda van de vertrouwenspersonen spelen ook mee. Ik denk niet dat spreekuren de beste optie zijn’, concludeert ze.

De decaan denkt dat er het meeste winst te behalen valt op het gebied van voorlichting. ‘Ik denk dat het vooral belangrijk is dat studenten begrijpen bij wie ze terecht kunnen.’ Ze stelt een voorstelronde in de introductieweek voor. ‘Als studenten het gezicht van de vertrouwenspersonen hebben gezien en weten wat ze voor ze kunnen betekenen, vinden ze het makkelijker om om hulp te vragen.’ Ze benadrukt dat ze nog niet weet of de inloopspreekuren misschien wel succesvol zijn geweest. ‘Dat moet blijken uit de evaluatie. Misschien is een combinatie van voorlichting en spreekuren het best.’

Als je zelf ergens mee zit, kun je hier contact opnemen met een vertrouwenspersoon van de Radboud Universiteit.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen