Home Artikelen Plannen met het Stadseiland: wat vinden Radboudstudenten?

Plannen met het Stadseiland: wat vinden Radboudstudenten?

door Thijs Meeuwisse and Delphine Broasca

Gemeente Nijmegen start vandaag met een enquête onder inwoners van Nijmegen over de invulling voor het Stadseiland. Wat vinden studenten dat er moet gebeuren met het eiland?

Op 22 februari ontvangen zevenduizend willekeurige Nijmegenaren een uitnodiging van de gemeente om deel te nemen aan een stadspeiling over de toekomst van het Stadseiland, ook wel bekend als Veur Lent.

De Gemeente Nijmegen heeft vier varianten uitgewerkt voor de invulling van het eiland. De eerste variant betreft een Waalpark. Bij dit ontwerp worden geen woningen gebouwd op het eiland, maar komen er wel extra voorzieningen zoals horecagelegenheden. De tweede variant heeft de naam Dijkbuurt. Hierbij worden dertig extra woningen gebouwd rond de Waalbrug. Ook komen er extra voorzieningen. Het derde ontwerp, genaamd Brugkwartier, beoogt honderd extra woningen geconcentreerd om de Waalbrug. De laatste variant is de Spiegelstad, waarbij er tweehonderd tot tweehonderdvijftig extra woningen komen op het eiland. 

Recreatie in de natuur

De studenten hechten waarde aan een plek in de natuur. Zo stelt Demi (Recht en Management): ‘Het Stadseiland voelt als een andere plek, terwijl het gewoon in Nijmegen ligt.’ Ook Kim (Human Geography) beaamt dit: ‘Het is belangrijk om natuur dichtbij de stad te hebben.’ Het natuurgebied van Veur Lent wordt door de studenten ook gebruikt als recreatiegebied. ‘Ik vind het leuk om op het eiland de bruggenroute te wandelen’, vertelt Carlijn (Bedrijfskunde) enthousiast.

Naast de natuur is het eiland volgens Carlijn ook speciaal omdat het wat toevoegt aan de identiteit van Nijmegen. ‘Het beeld van het Romeinse hoofd dat op het eiland staat, vind ik ontzettend gaaf’, benadrukt ze. ‘Dat is iets typisch Nijmeegs en maakt onderdeel uit van de cultuur van de stad.’

Toiletten en sport

Met deze recreatie komt ook behoefte aan extra voorzieningen. ‘Het zou fijn zijn als er meer openbare toiletten zijn, bijvoorbeeld voor tijdens het wandelen’, benoemt Kim. ‘Een kiosk met versnaperingen zou ook een goede toevoeging zijn’, voegt ze toe. Demi sluit zich hierbij aan: ook zij vindt dat er meer toiletten zouden moeten zijn. ‘Daarnaast zou het goed zijn om voor meer vuilniszakken te zorgen, zodat het in de zomer geen troep wordt’, zegt Demi.

Naast de aandacht voor deze praktische voorzieningen, achten de studenten sportvoorzieningen ook als belangrijk. ‘Ik zit bij de roeivereniging Phocas. De vereniging verhuist naar het Stadseiland’, vertelt Sjoerd (Politicologie). ‘Ik vind het goed dat er door het nieuwe Watersportcentrum veel sportvoorzieningen aanwezig zullen zijn’, stelt hij. 

Wel of niet bouwen?

De keuze voor wel of niet op het eiland bouwen ligt genuanceerd. ‘Ik kan me voorstellen dat je daar zou willen wonen, het gebied is heel mooi’, vindt Sjoerd. ‘Zolang het nieuwbouwproject anderen op het eiland niet hindert, zie ik niet in waarom dat een probleem is’, gaat hij verder. Carlijn is het daar niet mee eens: ‘Ik denk dat daar genoeg woningen staan. Het is veel belangrijker dat de natuur wordt bewaard.’

De anderen snappen de plannen voor de bebouwing van het eiland, maar prefereren die optie niet. ‘Ik geef persoonlijk de voorkeur aan meer natuur, maar ik kan begrijpen dat er een druk is om meer huizen te bouwen, ook op het eiland’, zegt Kim. Demi is het met haar eens en voegt toe: ‘Het eiland heeft iets rustgevends en dat wordt dan weggevaagd.’

Natuurbehoud

De eerste variant, het Waalpark, vinden de studenten het aantrekkelijkste. ‘Het Waalstrand is karakteristiek voor Nijmegen. Als je daar woningen gaat zetten, raak je dat kwijt’, geeft Demi als argument. Carlijn focust meer op de natuur: ‘Bij deze variant wordt de natuur behouden. Het eiland blijft dan een gedeelde plek waar de rest van Nijmegen ook van kan genieten.’ 

Toch is de optie om enkele woningen te bouwen ook in de gedachten van studenten. ‘Ik begrijp dat er meer huizen moeten worden gebouwd door de woningnood. Als je alle woningen op één plek bouwt, blijft de rest van het eiland open voor natuur’, zegt Kim. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen