Home Artikelen Praatgroep opgericht over sociale veiligheid

Praatgroep opgericht over sociale veiligheid

Een aantal weken geleden richtten vijf studenten van de Faculteit der Filosofie Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) een praatgroep op voor studenten. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten komen verschillende onderwerpen omtrent sociale veiligheid op de Radboud Universiteit (RU) aan bod. 

Een groepje studenten afkomstig van de FFTR richtten onlangse de Social Safety Care Club (SSCC) op: een praatgroep voor studenten van de RU. ‘Hier kunnen studenten tijdens de bijeenkomsten hun ervaringen delen over het thema sociale veiligheid’, vertelt Luka Schepens, een van de oprichters van de SSCC. De onderwerpen lopen flink uiteen. ‘Het kan gaan over seksueel wangedrag, racisme of homofobie’, geeft Schepens als voorbeelden. In eerste instantie was de praatgroep enkel bedoeld voor studenten van de FFTR. ‘We kregen echter veel berichten van studenten van andere faculteiten en hebben toen besloten dat iedere RU-student welkom is bij de bijeenkomsten. 

Soorten bijeenkomsten

Iedere dinsdagmiddag tijdens de pauze vindt zo’n bijeenkomst plaats. Drie keer in de maand gaat dit om sharing meetings. ‘Waar sommige studenten dan komen om hun verhaal of ervaring te delen, komen andere om enkel te luisteren’, zegt Schepens. De medeoprichter vertelt dat de sfeer laagdrempelig is tijdens deze bijeenkomsten en dat iedereen zich op zijn gemak voelt. ‘Die laagdrempeligheid creëren we onder andere door een voorstelrondje te houden in het begin van een bijeenkomst’, vertelt ze. ‘Daarnaast heeft een deel van de oprichters ook zelf te maken gehad met sociale onveiligheid. Aanwezigen voelen zich daardoor meer op hun gemak om ook hun eigen verhaal te delen’, legt de medeoprichter uit. 

Naast de sharing meetings organiseert de SSCC ook themabijeenkomsten, die eens per maand plaatsvinden. Het thema wordt dan gekozen op basis van de behoeften van de studenten. ‘We kijken hiervoor welke onderwerpen tijdens de sharing meetings aan bod zijn gekomen’, licht Schepens toe. ‘De themabijeenkomsten hebben we bedacht zodat ook studenten die geen ervaringen hebben met sociale onveiligheid mee kunnen praten over het verbeteren van sociale veiligheid op de universiteit’, zegt ze. Afgelopen keer ging deze over een mogelijke gedragscode: ‘Hoe zouden de studenten willen dat deze eruit komt te zien?’ was de vraag die aan studenten werd gesteld. 

Reden van oprichting

De oprichters kwamen onder andere op het idee om een praatgroep op te richten vanwege de commotie op de FFTR. ‘Dit was niet de enige aanleiding. Daarnaast wilden we namelijk ook de drempel om te praten over sociale veiligheid lager leggen’, aldus de medeoprichter. Ze vertelt dat het vaak een spannende stap is om in gesprek te gaan met een professional, zoals vertrouwenspersonen. Bij de SSCC hoopt ze dat die drempel lager ligt. ‘Je praat met leeftijdsgenoten die ook ervaringen hebben omtrent het thema. Dit kan helend werken’, legt Schepens uit. 

Tot slot willen de studenten met de SSCC het gesprek over sociale veiligheid op de universiteit gaande houden. ‘We willen niet dat het gesprek na één incident beëindigt, want er moet namelijk nog veel veranderen op de RU’, laat Schepens weten. 

Vertrouwenspersonen

Hoewel de SSCC enkel een praatgroep is waarbij een luisterend oor wordt geboden, benadrukken de oprichters ook bij elke bijeenkomst dat studenten ook professionele hulp kunnen krijgen. ‘Zodra studenten ons aangeven dat ze met een professional willen praten, zijn we de eerste die ze doorverwijzen naar bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon’, zegt Schepens. Om die reden houdt de SSCC binnenkort een vergadering met alle vertrouwenspersonen van de RU. ‘Zo hopen we het lijntje met hen kort te houden’, zegt ze.

De bijeenkomsten van de SSCC vinden elke dinsdag om 12:00-13:30 plaats in E 14.11. 

1 Reactie

Jop 1 december 2021 - 17:03

Goed en constructief initiatief van deze studenten!

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen