Home Artikelen Pro-Palestinaprotest in nieuw stadium: Actiegroep bezet Erasmusgebouw

Pro-Palestinaprotest in nieuw stadium: Actiegroep bezet Erasmusgebouw

Maandagmiddag is de actiegroep achter het pro-Palestinatentenkamp op de Radboud Universiteit (RU) begonnen aan een bezetting van de tweede verdieping van het Erasmusgebouw. De actievoerders, met het doel de RU haar banden met Israël te doen verbreken, beklimmen daarmee een hogere trede van de escalatieladder.

De dagelijkse walk-out, om het College van Bestuur (CvB) onder druk te zetten om de eisen van het protest in te willigen, mondde uit in de bezetting. Naar schatting twintig actievoerders bezetten een vleugel van de tweede verdieping van het Erasmusgebouw. In de hal van die verdieping steunden ruim honderd actievoerders met hun Palestijnse vlaggen en actiekreten de bezetting. Zo’n veertig van de aanwezige studenten en medewerkers besloten in elkaar gehaakt te gaan zitten om de toegang tot het bezette gebied te bemoeilijken. Ondanks een tientallen minuten durend brandalarm, dat naar alle waarschijnlijkheid door de universiteit werd ingezet, ging de actie door. Tot vier uur ‘s middags zijn er nog geen tekenen van politieaanwezigheid.

Naast de ondertussen bekende leuzen, die de afgelopen weken van het Maria Montessorigebouw tot het Berchmanianum werden gescandeerd, was er een bijdrage van Mathijs van de Sande, universitair docent Wijsgerige Ethiek en Politieke Filosofie. Hij sprak namens de RU-medewerkers die de eisen van het protest onderschrijven. Van de Sande speechte door de megafoon dat de universiteit medeplichtig is aan de oorlog, en er juist op de campus moet worden gedemonstreerd: ‘Dit is de plek waar we ons bezighouden met kritische analyse, met het bevragen van machtsongelijkheid.’ Hij wees de universiteit op haar eigen slogan, ‘You have a part to play’. Roepend concludeerde hij: ‘In deze situatie is die rol dat we ons verzetten tegen wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt!’

De actievoerders riepen de verdieping uit tot de Rafah Liberated Zone. Dit gebeurde een paar uur na de berichtgeving over een dodelijke Israëlische raketaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah.  De stad wordt als laatste toevluchtsoord voor Palestijnen beschouwd in de genocide die in Gaza plaatsvindt. De actievoerders lijken niet van plan snel weg te gaan, en maken hun eisen met een metersgroot spandoek nogmaals duidelijk: ‘CvB, you are complicit in genocide: cut the ties.

1 Reactie

Student RU maar blijf liever anoniem 30 mei 2024 - 16:35

Er was geen aanval op het vluchtelingenkamp, het was ongeveer een kilometer verderop. Deze aanval was gericht op Hamas terroristen, niet op burgers. Daarnaast was de brand ontstaan door secundaire explosies van explosieven die door hamas opgeslagen waren. Maar de tentjes terroristen papegaaien vrolijk de terroristische propaganda van Hamas, want waarom zou je een genocidale terreur organisatie niet geloven?

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen