Home Artikelen Protest voor Oekraïne op de Grote Markt

Protest voor Oekraïne op de Grote Markt

door Michelle Tang

Gistermiddag vond een protest plaats op de Grote Markt om steun te betuigen aan Oekraïne tegen de oorlog met Rusland. Het werd georganiseerd door de actiegroep Nijmegen4Ukraine. Met het protest werd stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog en het feit dat de inval een jaar geleden plaatsvond. 

Op vrijdag 24 februari organiseerde Nijmegen4Ukraine een protest om Nijmegenaren bij elkaar te laten komen om Oekraïne, vrede en democratie in Europa te steunen. Het is inmiddels een jaar geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. Nijmegen4Ukraine hoopt dat dit het grootste protest uit solidariteit met Oekraïne wordt in Nijmegen. ‘We wilden hiermee extra aandacht creëren voor de oorlog en we hopen dat meer mensen stil gaan staan bij de gruwelijke dingen die er in Oekraïne gebeuren’ , stelt Liliya Levandovska, oprichter van Nijmegen4Ukraine. Tientallen mensen kwamen opdagen om de zaak te steunen. 

Het protest 

Het protest begon om vijf uur ‘s middags op de Grote Markt waar mensen verzamelden met Oekraïense vlaggen en bordjes met teksten als ‘Stop war’ en ‘Stand with Ukraine‘. Levandovska hield een speech over de wens dat er vrede komt in haar thuisland: ‘Voor ons betekent vrede gerechtigheid en betekent gerechtigheid dat alle Russische troepen zich terugtrekken uit Oekraïne.’ Na de speech werd een oud Oekraïens volkslied gezongen dat belangrijk en nostalgisch is voor veel Oekraïners. De mensen klapten met tranen in de ogen waarna er persoonlijke verhalen werden verteld over helden die zijn omgekomen door voor hun moederland te vechten. Een familielid van een held vertelde een verhaal over de jonge danser die graag een carrière wilde maken in de balletwereld maar er toch voor koos om te vechten. ‘Hij was zo dapper en zal door zijn moed nooit meer op het podium staan’, vertelt het familielid. 

De actie 

De organisatie vindt het belangrijk om stil te staan bij de impact die de oorlog heeft op Oekraïne en de rest van de wereld. ‘Sinds Rusland op 24 februari 2022 binnenviel zijn er duizenden mensen vermoord en zijn de levens van veel Oekraïners verwoest’, licht Levandovska toe. ‘Hoe langer Rusland hiermee doorgaat hoe groter het gevaar wordt voor toekomstige generaties, het milieu en de democratie in de wereld. Het is van belang dat we ons hiermee bezig houden’, aldus Levandovska. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen