Home Artikelen Protestmars Unmute Us: ‘We willen gehoord worden’

Protestmars Unmute Us: ‘We willen gehoord worden’

door Delphine Broasca

Aanstaande zaterdag vindt de protestmars Unmute Us plaats in verschillende steden. Demonstranten eisen dat er per 1 september weer evenementen mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit. Ook in Nijmegen zal een mars worden gelopen. Deze begint bij de Waalkade en zet zich via het Kronenburgpark voort naar de Vasim. 

Na de persconferentie van vrijdag 13 augustus ontstond vanuit de evenementenbranche het idee voor een protest. De sector kijkt namelijk niet met vertrouwen naar mogelijke versoepelingen 20 september. De evenementenbranche uit de steden Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven hebben zich aangesloten. ‘In deze steden vinden namelijk normaal gesproken veel evenementen plaats’, vertelt Diede van Overbeek, organisator van Unmute Us. ‘We willen vooral gehoord worden’, zegt hij. ‘Door een protestmars zal onze verontwaardiging worden gezien en zal hierover worden gepraat.’

Oneerlijk beleid

De organisator laat weten dat de evenementensector het gevoel heeft alsof er met twee maten wordt gemeten: ‘Voetbalstadions mogen wel voor een groot deel vol zitten, maar goed georganiseerde evenementen kunnen niet doorgaan. Dat is geen eerlijk beleid.’ Vanwege het feit dat per 1 september iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn, eist Unmute Us dat vanaf dan evenmenten weer door zouden moeten gaan. ‘We zitten dan in de piek van de vaccinatiegraad. Als we op dat moment geen evenementen mogen organiseren, wanneer dan wel?’ vraagt van Overbeek zich hardop af. ‘Bovendien hebben we met de Fieldlab experimenten aangetoond dat evenementen veilig kunnen zijn, zelfs met een mindere vaccinatiegraad.’

Organisaties en bezoekers

Er is veel animo voor de protestmars: ruim tienduizend mensen hebben zich aangemeld op de Facebookpagina van Unmute Us. ‘Dit zijn zowel bezoekers van evenementen als gedupeerde organisaties, zoals licht- en geluidsbedrijven’, vertelt van Overbeek. 

Tijdens de mars zullen er meerdere toespraken worden gehouden door verschillende personen uit de branche. Zo komt de directeur van de Vierdaagsefeesten aan het woord, de directeur van Drift om te dansen en de nachtburgemeester. ‘Ook rijden er vijf voertuigen mee met een geluidsinstallatie die onze stem laat horen’, zegt de organisator. 

De maat is vol

Hoewel er hoop is dat de protestmars in de zes steden een positief effect zal hebben voor de evenementensector, sluit van Overbeek meerdere acties niet uit. ‘Intern wordt er al gesproken over nog grotere acties. De maat is namelijk vol’, laat hij weten. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen