De organisatie van de Radboud Intro 2023 moedigt studenten aan om de familieaanduidingen in introgroepjes achterwege te laten. Neutralere termen kunnen bijdragen aan een gelijkwaardigere sfeer tijdens de intro, is het idee.
De organisatie vraagt introcommissies in presentaties om niet langer intro-ouder, intropapa, intromama en introkind als benamingen te bezigen. ‘Die termen impliceren een hiërarchische verhouding’, vertelt Dionne Aldus, evenementenorganisator bij Radboud Events. ‘Als je de introductie gelijkwaardiger wil maken, kan je daarom ook neutralere termen gebruiken.’ Mentor en deelnemer zijn daarom passendere termen, vindt de organisatie.
Er is niet aangetoond dat er in de afgelopen introductieweken een ongelijkheidsprobleem speelde in Nijmegen. Aldus hoopt echter dat een andere benaming van de betrokken studenten bijdraagt aan een zo min mogelijk hiërarchische start. ‘Als je ziet wat er nu speelt met verhoudingen binnen organisaties, verenigingen en stichtingen, lijkt het me goed om niet meer van intro-ouders en introkinderen te spreken’, vertelt de evenementenorganisator. Ook wil de organisatie dat alle nieuwe studenten zich welkom voelen: ‘Het kan nieuwe studenten ook afschrikken omdat het aan een ontgroening kan laten denken.’
Radboud Intro spreekt zelf al sinds jaar en dag van mentoren en deelnemers. Ook probeert ze op andere manieren aan gelijkwaardigheid bij te dragen, door studenten via de introapp bewust te maken van welke activiteiten er allemaal zijn. ‘Daardoor is er een mogelijkheid om je eigen plan te trekken, als jouw interesses anders zijn dan die van andere groepsgenoten’, aldus Aldus.
De Radboud Intro vindt dit jaar van 20 augustus tot en met 27 augustus plaats.