De Radboud Universiteit (RU) zit in de beginfase van het plan om een braakliggend stuk land naast de Hortus om te toveren tot een community garden. Op 27 juni is er een brainstorm en voor de zomer komt er waarschijnlijk een commissie die het plan handen en voeten gaat geven.
Naast botanische tuin de Hortus achter Park Brakkenstein ligt een braakliggend stuk grond van de RU. Er worden nu plannen gemaakt om hier een moestuin van te maken waar studenten en medewerkers in kunnen werken. Het gaat eerst om vijftig vierkante meter en als het project succesvol blijkt, wordt er eventueel opgeschaald. Het plan zit nu nog in de startfase. ‘Ik denk dat we voor de zomer een commissie kunnen vormen, de eerste brainstormsessie kunnen houden en het plan kunnen maken’, zegt Hannah Markusse, Coördinator Studentwelzijn bij Student Affairs.
Op weg naar een groene campus
Het initiatief voor de moestuin is afkomstig van Markusse en een aantal van haar collega’s van Campus & Facilities, Human Resources en Student Affairs. ‘De universiteit vindt een groene campus, vitaliteit en welzijn belangrijk’, zegt ze. ‘We hebben die aandachtssferen bij elkaar getrokken en toen is het idee van een community garden eruit gerold’, vertelt ze. ‘Dat ligt namelijk op het snijvlak van die begrippen’, stelt Markusse.
Het plan werd met enthousiasme ontvangen door collega’s en studenten. ‘We hebben het eerst getoetst bij mensen die we kennen en zij reageerden er positief op’, vertelt Markusse. ‘We hebben daarna een bericht over de plannen voor een moestuin uitgezet in een nieuwsbrief en daar zijn ongeveer twintig reacties op gekomen van mensen die het een leuk idee vinden’, aldus de coördinator. ‘Er blijven mailtjes binnenkomen en misschien wordt dat meer als we er nog actiever mee aan de slag gaan’, zegt ze.
Met de komst van een moestuin worden verschillende doelen behaald. ‘Een moestuin is niet alleen voor de groenten die je wilt verbouwen, maar het is ook echt even iets anders’, vertelt de coördinator. ‘Het is een plek om uit je hoofd te stappen, aan het werk te gaan met je handen, tot rust te komen en doordat het verfrissend werkt, kan het je ook op nieuwe ideeën brengen’, zegt ze. Daarnaast dient de community garden als een ontmoetingsplaats en eventueel ook een plek om te studeren.
Beginfase
Het project bevindt zich nu nog in de startfase. ‘Ik ben met collega’s gaan praten met de Hortus en RU, en we hebben uiteindelijk een stuk land van de RU gekregen dat we mogen bewerken’, aldus Markusse. ‘Nu moet er eerst een idee worden bedacht voor het ontwerp en daarom hebben we op 27 juni een brainstormsessie georganiseerd’, zegt ze. Op deze middag kunnen medewerkers en studenten aanschuiven om hun ideeën te delen. Daarnaast wordt geprobeerd om nog voor de zomer een commissie op te zetten bestaande uit vijf leden, bij voorkeur studenten, die het voortouw zullen nemen.
Na de ontwerpfase volgt de aanleg van de moestuin. Het stuk land is te bereiken via een poort bij de Hortus. Voor de aanleg en het beheer zijn studenten en medewerkers nodig die dit vrijwillig willen doen. ‘Ik verwacht dat er mensen zijn die structureel meehelpen, maar ook mensen die af en toe een bijdrage willen leveren’, vertelt Markusse. Daarnaast kan een deel van het beheer onder worden gebracht bij de Hortus, die eveneens het tuingereedschap zullen faciliteren. De planten zullen worden geregeld door de commissie en worden gefinancierd door de RU. Het project zal waarschijnlijk na de zomer actief worden opgepakt.