Home Artikelen Radboud Universiteit krijgt mogelijk nieuwe straatnamen

Radboud Universiteit krijgt mogelijk nieuwe straatnamen

Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel voor nieuwe naamgeving van wegen op het terrein van de Radboud Universiteit (RU). Door aanleg van nieuwe paden op de campus zijn deze namen nodig. De RU wil de straten vernoemen naar alumni van de universiteit.

Bij de besluitronde van de gemeenteraad wordt vanavond een besluit genomen over de straatnaamgeving van de RU. Er is een voorstel ingediend om nieuwe namen vast te stellen voor acht paden op het terrein van de universiteit. De universiteit wil de paden vernoemen naar oud-studenten en promovendi van de RU. Daarnaast wil ze ook een paar bestaande straatnamen intrekken. De aanleiding voor dit voorstel is de verandering van het universiteitsterrein in de afgelopen jaren waarbij nieuwe wegen zijn aangelegd en bestaande wegen zijn veranderd. Daardoor zijn nieuwe de namen nodig. Ook zijn paden en openbare ruimtes verdwenen door onder meer het afbreken van gebouwen aan de Thomas van Aquinostraat. De universiteit wil de namen van deze paden en plekken intrekken.

Alumni

De paden die op de kaart in het raadsvoorstel geel zijn gemarkeerd wil de universiteit vernoemen naar onder andere promovendi. Zo is het voorgestelde Douwine Norelpad vernoemd naar de eerste vrouw die in Nijmegen in de geneeskunde promoveerde, het Rein van der Velde pad vernoemd naar de eerste promovendus van de RU en het Gerard Leckiepad vernoemd naar een uit Suriname afkomstige student psychologie die promoveerde aan de RU.

Daarnaast wil de universiteit paden vernoemen naar oud-studenten van de RU. Het voorgestelde Fritz Polakpad is vernoemd naar een Joodse jongen die is omgekomen bij de Holocaust, het M.F da Costa Gomezpad is vernoemd naar een uit Curaçao afkomstige student die later belangrijke politicus werd in de Nederlandse Antillen, het Ida Groenewoutpad naar de eerste vrouwelijke student die aan de RU een belangrijke bestuurlijke positie had, het Roos en Boukjepad naar twee studenten die verongelukten tijdens een reis in hun studententijd en het Thea Ivenspad naar een van de eerste vrouwelijke bestuursleden van Carolus Magnus. 

Verder wil de universiteit een pad op de campus vernoemen naar hovenier van de universiteit Gerard Disveld. Tot slot staat in het voorstel om het plein bij het Berchmanianum te benoemen tot het Radboudplein om hiermee de centrale rol van de locatie te benadrukken.  

Kaart met aanduiding van nieuwe straatnamen uit het raadsvoorstel
Bron: Gemeente Nijmegen

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen