Home Artikelen Radbouddocent stopt wegens grensoverschrijdend gedrag op universiteit

Radbouddocent stopt wegens grensoverschrijdend gedrag op universiteit

door Sophia van Engelshoven

Gistermiddag liet filosoof en universitair docent Fleur Jongepier op Twitter weten te stoppen met haar werk aan de Radboud Universiteit (RU). Als reden noemt ze het grensoverschrijdende gedrag op de universiteit en voornamelijk de manier waarop daarmee wordt omgegaan.  

Fleur Jongepier, universitair docent bij de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR), liet gistermiddag op Twitter weten haar functie bij de RU neer te hebben gelegd. In een reeks tweets legt ze uit dat ze deze beslissing heeft gemaakt vanwege het grensoverschrijdende gedrag van collega’s en vooral de manier waarop de universiteit daarmee om is gegaan. ‘Ik kon niet meer werken aan een instituut dat zich zo vooruitstrevend voordoet en in werkelijkheid zo intransparant is en waar verandering ofwel niet gewenst is of alsmaar niet lukt’, schrijft ze.

Rond de zomer maakte Jongepier het besluit om te stoppen en vorige week donderdag verliet ze officieel de universiteit. Ze was van plan om haar onderzoek waar ze in 2019 de Veni-beurs voor kreeg ergens anders uit te voeren. Door de omstandigheden in de academische wereld had ze echter weinig zin en vertrouwen om verder te gaan. Daarom heeft ze besloten om een punt achter haar gehele wetenschappelijke carrière te zetten. ‘Natuurlijk is het eng om een vaste baan en goed salaris los te laten, maar ook enorm bevrijdend’, concludeert ze aan het eind van haar Twitter-draad. 

Tweets

In haar tweets benadrukt de voormalig Radboudfilosoof dat voornamelijk de omgang van de universiteit met gevallen van grensoverschrijdend gedrag tot haar vertrek heeft geleid. Ze noemt dat ‘regelrechte klootzakken met nul berouw’ weer ergens anders aan de slag konden gaan of terugkwamen op de universiteit, ‘hoogleraarstitel nog op zak’. ‘Jammer dan voor die studenten en medewerkers die niet met hen in een ruimte konden zijn’, schrijft ze. Ze uit in haar tweets kritiek op verschillende medewerkers van de universiteit. Zo spreekt ze over ‘incapabele vertrouwenspersonen’ en ‘studieadviseurs die voor de hoogleraar op de bres sprongen en melders in twijfel trokken’. Volgens Jongepier probeerde de universiteit ook nog de verhalen over grensoverschrijdende gedrag stil te houden: ‘Melders, klagers en klokkenluiders werden vriendelijk aangemoedigd stil te blijven of werden hardhandig het zwijgen opgelegd.’ 

Jongepier geeft aan dat het om grensoverschrijdend gedrag van collega’s van binnen en buiten de faculteit gaat. Later voegde ze nog een tweet aan de reeks toe waarin ze schrijft dat ze het niet over andere faculteiten van de RU heeft, maar in ieder geval een andere filosofiefaculteit. ‘Al gebeurt het werkelijk overal’, schrijft ze. 

Grensoverschrijdend gedrag

Het verhaal van Jongepier past in het rijtje met zaken van grensoverschrijdend gedrag die de RU de afgelopen jaren op haar bordje heeft gekregen. Zo werd voor de zomer nog een onderzoek gestart naar een docent van de opleiding Artificial Intelligence en werd in oktober aangekondigd dat een vervolgonderzoek naar de desbetreffende docent was gestart. Daarnaast kwam in 2020 naar buiten dat Radbouddocent Paul Bakker zich schuldig heeft gemaakt aan ‘ongepast handelen’. Hij was hoogleraar aan aan de FFTR, de faculteit waar Jongepier ook werkzaam was. Jongepier vermeldt nog in haar tweet dat ‘niet zozeer de hoogleraar die de Gelderlander haalde’ zorgde voor haar vertrek, maar ‘de optelsom van ongepast gedrag ver weg en dichtbij’. 

Wetenschap verlaten

Naast het grensoverschrijdende gedrag ziet Jongepier nog andere problemen in de wetenschap. ‘Bijvoorbeeld dat ik creativiteit leerde onderdrukken en onder het mom van helderheid woorden heb leren doodslaan’, schrijft ze. ‘Ik mag van geluk spreken dat ik de wetenschap vroeg genoeg en zonder burnouts of erger heb kunnen verlaten’, voegt ze daar aan toe. Ze eindigt de Twitter-draad met een blik op de toekomst: ‘Ik kijk erg uit naar ander, creatiever, zinvoller werk en me te storten op fotografie, om meer met beelden en verhalen te werken.’

Reactie universiteit

Heleen Murre-van den Berg, decaan van FFTR, laat weten dat de faculteit het jammer vindt dat Jongepier heeft besloten om een punt te zetten achter haar wetenschappelijke carrière. De faculteit zal vandaag een reactie op de website van de universiteit plaatsen en een bericht sturen naar collega’s en studenten. ‘Voor ons als faculteit is het duidelijk dat ondanks alle inspanningen gericht op een veilige werk- en studieomgeving voor alle medewerkers en studenten, we daarmee aan onze faculteit en universiteit nog niet klaar zijn’, staat in het bericht. De decaan geeft aan dat de afgelopen jaren veel is gedaan om aandacht voor het onderwerp te vragen en dat er inmiddels een plan is opgezet voor het realiseren van een gezond werk- en studieklimaat. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen