Home Artikelen Radboudumc: Ook zwangere vrouwen moeten de juiste medicijndosering krijgen

Radboudumc: Ook zwangere vrouwen moeten de juiste medicijndosering krijgen

door Isis Okker

In samenwerking met Moeders van Morgen Lareb en Maastricht UMC+ opent het Radboudumc een platform waar zwangere vrouwen de geadviseerde dosering van door hen gebruikte medicatie kunnen vinden. Voorheen ontbrak onderzoek hiernaar, maar nieuwe bevindingen maken dit platform mogelijk.

In een nieuw platform gemaakt voor voorschrijvers van medicatie en zwangere vrouwen zelf kan worden nagetrokken welke dosering geschikt zou zijn voor vrouwen en hun ongeboren kinderen. De doseringen die tot nog toe werden aangegeven waren niet voldoende onderbouwd. Hierdoor was verandering hard nodig. Tot nu toe staat alleen het antidepressivum sertraline in de database, maar na verwachting zal deze lijst vanaf haar lancering flink worden aangevuld.

Hoewel drie op de vier zwangere vrouwen dagelijks medicijnen gebruikt, wordt het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap afgeraden. Toch zijn veel medicijnen in deze periode wel gewoon te gebruiken, mits de juiste dosering wordt gehanteerd. Een te hoge of lage dosering kan namelijk leiden tot bijwerkingen of onvoldoende resultaat, voor zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind. Maar doordat zwangere vrouwen over het algemeen worden uitgesloten van het deelnemen aan farmaceutisch onderzoek, is over de precieze effecten en de juiste dosering nog maar weinig bekend. Daarbij is het onderzoek dat wordt gedaan naar de effecten die de inname van medicatie heeft op de baby ook nihil.

Er zijn nu verschillende onderzoeken gestart om dit te veranderen. Zo doet het Radboud UMC aan de hand van vrijwillig gedoneerde placenta’s onderzoek naar de hoeveelheid van het medicijn die terechtkomt bij het kind. Ook kunnen ‘virtuele zwangere vrouwen’ en andere computermodellen helpen met het vaststellen van de juiste dosering voor moeder en kind.

De adviezen die al bestaan voor de dosering van medicatie verdwijnen niet, omdat deze op het moment niet gevaarlijk zijn. Wel zullen ze worden aangepast om de effectiviteit van de medicatie waar nodig te verbeteren. Dit zou positieve gevolgen kunnen hebben voor het kind, omdat het de gezondheid van de moeder zou kunnen verbeteren. Zwangere vrouwen krijgen eindelijk de aandacht die ze verdienen, aldus de onderzoekers.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen