Home Artikelen RAGweek 2023 van start

De zestiende editie van de RAGweek is vanmiddag afgetrapt met een openingsmarkt op het Erasmusplein. Met een groot aantal activiteiten wordt geld opgehaald voor de Esther Vergeer Foundation en Stichting Jalihal. ‘We hebben een planning per kwartier tot en met volgende week woensdag.’

Van 12 tot 19 april vindt de Nijmeegse RAGweek van 2023 plaats. De week begint vandaag met een openingsmarkt op het Erasmusplein en in De Refter, waar meer dan dertig verenigingen met een kraampje staan. Op de markt kunnen spelletjes worden gespeeld en worden allerlei dingen verkocht, waaronder de RAG-kalender en het speciaal gebrouwen RAGbier. Gedurende de rest van de week organiseren verenigingen activiteiten om geld op te halen voor de doelen van dit jaar: de Esther Vergeer Foundation en Stichting Jalihal. 

Onder het bestuur heerst vandaag spanning, maar voornamelijk veel enthousiasme. ‘We hebben een heel jaar toegewerkt naar deze week en nu is het eindelijk zover’, zegt Jerom den Rooijen, voorzitter van Stichting RAGweek Nijmegen. ‘We hebben een planning per kwartier tot en met volgende week woensdag. Het is voor ons de introweek in het kwadraat.’ Ondanks de hectiek die Den Rooijen en zijn bestuursgenoten te wachten staat, blijft hij vrij nuchter. ‘Er gaan vast dingen anders lopen dan gepland, maar ik ben al trots dat de week er staat.’

Goede doelen 

Inclusiviteit is het centrale thema voor het bestuur van dit jaar. Ze hebben goede doelen gezocht die bij dit thema passen en zijn uitgekomen bij de Esther Vergeer Foundation als nationaal doel en Stichting Jalihal als internationaal doel. De Esther Vergeer Foundation zet zich in om kinderen met een lichamelijke handicap ‘normaal’ te laten sporten bij een reguliere sportvereniging. ‘Daar halen ze veel uit, want op lange termijn zorgt dit ook voor integratie in de samenleving’, legt Den Rooijen uit. Met behulp van een persoonlijk begeleidingstraject wordt gekeken naar de sportbehoeften en mogelijkheden. De trajecten vinden plaats in sportpolis in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Het geld dat met de RAGweek wordt opgehaald gaat naar de sportpoli van het Radboudumc. ‘We proberen ieder jaar een lokaal doel uit te kiezen, maar dit jaar kwamen we erachter dat de voorgaande besturen de regio Nijmegen hebben uitgespeeld wat betreft goede doelen. Op deze manier is het via een omweg toch een soort lokaal doel geworden’, vertelt de voorzitter tevreden. 

Het internationale doel Stichting Jalihal zet zich in voor vrouwen die in armoede leven op het platteland in India. ‘De stichting helpt deze vrouwen bij het ondernemen van landbouwactiviteiten zodat ze een vast inkomen hebben. Dat zorgt voor structurele verandering’, laat Den Rooijen weten. ‘Het gebied kampt echter met enorme droogte, wat de landbouw bemoeilijkt. Daarom is de stichting begonnen met het planten van een miljoen bomen om de droogte tegen te gaan’, legt hij uit. ‘Een gesprek met de lokale bevolking heeft verduidelijkt hoeveel impact het project tot nu toe al heeft gehad en dat heeft ons veel energie gegeven.’ Met het geld dat wordt opgehaald hoopt de stichting het bomenproject af te kunnen maken. 

Geen cantus, wel bier

In aanloop naar de RAGweek heeft het bestuur een aantal acties gedaan, waaronder 24 uur lang vertoeven op hun kantoor. Vandaag wordt de week officieel afgetrapt met de openingsmarkt en het openbare openingsfeest van Stichting RAGweek en Carolus Magnus. Dat is niet het enige feest dat wordt georganiseerd deze week. Het bestuur van de RAGweek heeft dit jaar een nieuw feest opgezet met de naam ‘DansgedRAG’. ‘Samen met een aantal HAN-verenigingen en RU-verenigingen organiseren we volgende week dinsdag dit feest, waar zanger Kafke komt optreden, in Café Van Buren’, vertelt Den Rooijen enthousiast. Dit is wel ten koste gegaan van de cantus van Stichting RAGweek die normaliter ieder jaar plaatsvindt. ‘De prijs om dit te organiseren is dit jaar hoger uitgevallen vanwege de inflatie. Daarnaast liep de kaartverkoop niet goed, daarom hebben we de stekker eruit getrokken’, aldus de voorzitter. 

Verder verkoopt de stichting zoals elk jaar een nieuwe RAG-kalender en haar eigen bier dat door brouwerij de Hemel is gebrouwen. ‘We hebben dit jaar voor het eerst een volledig eigen recept bedacht. Dat is spannend omdat je het tussendoor niet kan proeven’, legt Den Rooijen uit. ‘Ik zat met trillende handjes het eerste biertje te openen. Gelukkig is het goed uitgepakt, anders blijf je met liters bier zitten’, lacht hij. 

Maatschappelijk bewustzijn 

De afgelopen twee jaar is Stichting RAGweek erin geslaagd om telkens een recordbedrag op te halen. Het huidige bestuur heeft niet het doel gesteld om opnieuw het record te verbreken. Een van de redenen hiervoor is de inflatie, die ervoor zorgt dat mensen financieel krap zitten. ‘Een recordbedrag ophalen zou natuurlijk fantastisch zijn, maar om realistisch te blijven is het niet iets om aan vast te houden. De goede doelen zijn blij met elke euro die we ophalen en daarnaast vinden wij het belangrijk om een stukje maatschappelijk bewustzijn bij te brengen. Dat is niet uit te drukken in een geldbedrag’, betoogt de voorzitter vrolijk. 

Het hele programma van de RAGweek vind je hier

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen