Home Artikelen RAGweek bijna van start en is harder nodig dan ooit

RAGweek bijna van start en is harder nodig dan ooit

door Jochem Bodewes

Donderdag gaat de RAGweek 2021 van start. Tijdens deze editie zamelt het Nijmeegse studentenleven geld in voor hulphonden en sport en spel in conflictgebieden. Het organiserende bestuur moest omdenken om een origineel programma van de grond te krijgen, dat juist dit jaar extra belangrijk is. ‘Goede doelen hebben het harder nodig dan ooit.’ 


De komende week organiseren tal van Nijmeegse studenten- en studieverenigingen in totaal meer dan vijftig activiteiten waarbij geld wordt opgehaald. De meeste daarvan vinden online plaats, maar er zijn bijvoorbeeld ook picknicklunches op afstand en een fietsspeurtocht. Het RAGweekbestuur heeft er dan ook op ingezet om zich op een creatieve manier zo min mogelijk te laten beperken door de coronamaatregelen. Dat was belangrijk om enthousiasme te creëren, omdat verenigingen in coronatijd zelf al kampen met een lage opkomst bij de online activiteiten. ‘Het was voor hen een kwestie van omdenken’, vertelt Elsze van den Wittenboer, voorzitter van de RAGweek. ‘Dat lukte doordat veel verenigingen echt een steentje wilden bijdragen.’ Het RAGweekbestuur doet hier zelf ook aan mee: ze organiseert onder meer een online Night at the Museum bij het Valkhoff en verkoopt broodjes op geopende plekken op de campus. De voorzitter heeft goede hoop dat het originele karakter van de activiteiten doorwerkt naar de opkomst van studenten: ‘Ze zijn er bovendien bewust van dat de activiteiten in het kader van goede doelen zijn en willen hopelijk ook iets goeds doen.’

Blijvend effect

Dat doen de studenten dit jaar voor Right to Play en Stichting Een Hond kan de Was Doen. Right to play is een internationale organisatie die sport- en spelevenementen organiseert in conflictgebieden en ook lokale mensen opleidt om zulke evenementen te leiden. ‘Op die manier heeft deze stichting een blijvend effect: we hopen dat elke euro die we ophalen het verschil gaat maken’, zegt Van den Wittenboer. Hetzelfde geldt volgens haar voor het nationale doel Een Hond kan de Was Doen. Die stichting financiert trainingen voor hulphonden en hun baasje.

De verwachte inkomsten van de RAGweek komen de stichtingen juist in coronatijd erg goed uit, vertelt Van den Wittenboer: ‘Goede doelen hebben het harder nodig dan ooit. Normaal gesproken ontvangen ze veel sponsoring van bedrijven, maar doordat die het ook zwaar hebben in de crisis is dat veelal weggevallen.’ Volgens de voorzitter namen zelfs goede doelen die de RAGweek in het verleden ondersteunde uit nood contact met het huidige bestuur. Voor dit jaar gaat het opgehaalde geld echter volledig naar Right to Play en Een Hond kan de Was doen. Hoeveel dat zal zijn, wordt waarschijnlijk later deze maand bekend.

Morgenochtend wordt de RAGweek vanuit theaterzaal C officieel geopend door burgemeester Hubert Bruls. Hier vind je het hele programma van de komende zeven dagen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen