Home Artikelen RAGweek trapt af op de campus van de RU en de HAN

RAGweek trapt af op de campus van de RU en de HAN

door Delphine Broasca

Morgenmiddag in de pauze trapt Stichting RAGweek af met een openingsmarkt. Donderdag zal de opening ook plaatsvinden op de HAN. Dit jaar zet de RAGweek zich in voor de doelen Stichting Straatmensen en de Jerome Damey Foundation.

Op woensdag 9 maart start de RAGweek met een openingsmarkt op het Erasmusplein. In de pauze, vanaf kwart over twaalf, staat het plein vol kraampjes van verenigingen. ‘Er zullen ongeveer 34 verenigingen een kraampje hebben’, schat Famke Reidinga, voorzitter van de RAGweek. De volgende dag zal er ook een openingsmarkt zijn op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ongeveer twaalf kraampjes zullen staan. ‘Afgelopen jaren vond de opening altijd plaats op de campus van de Radboud Universiteit (RU)’, vertelt Reidinga. ‘We kunnen ons voorstellen dat HAN-studenten hier minder snel op af komen’, voegt ze toe. Op deze manier hoopt de RAGweek meer studenten te kunnen betrekken. ‘We zijn er namelijk voor iedereen en maken geen onderscheid tussen de RU- en HAN-studenten’, stelt de voorzitter. 

Op de openingsmarkten kunnen studenten onder andere de RAG-kalender halen en lootjes voor de loterij die de stichting heeft georganiseerd. ‘Ook hebben we bier laten brouwen door café de Hemel dat op de openingsmarkt is te verkrijgen’, vertelt Reidinga trots. Voorheen werd dit gedaan door een brouwcommissie. ‘Via de Hemel kunnen we het bier makkelijk in andere cafés krijgen. Om deze reden hebben we dit jaar gekozen om het RAG-bier ergens anders te laten brouwen’, licht ze toe.

Inlevingsdoelen

De twee doelen van dit jaar zijn het lokale doel Stichting Straatmensen en het internationale doel Jerome Damey Foundation. ‘Stichting Straatmensen bereidt elke doordeweekse avond een warme maaltijd voor dak- en thuislozen’, laat Reidinga weten. Hoewel de voorzitter stelt dat iedereen het de afgelopen tijd zwaar heeft gehad, vindt ze het goed om dit te relativeren.  ‘Tijdens de lockdowns is er veel geklaagd over het thuis moeten zitten, maar sommigen hadden niet eens een huis om in te zitten’, aldus de voorzitter. Deze mensen kunnen volgens haar nu een bijdrage gebruiken omdat zij harder zijn geraakt door de pandemie. 

De Jerome Damey Foundation wil kansarme kinderen een kans geven om naar school te gaan. ‘Het grootste project waar deze stichting nu mee bezig is, is het bouwen van een school’, vertelt Reidinga. ‘De RAGweek wil zich inzetten voor dit doel omdat we allemaal hebben gemerkt hoe belangrijk fysiek onderwijs is. Dat willen we doorgeven aan mensen die nog minder kansen hebben om een goede opleiding te volgen’, legt ze uit. 

Fysieke activiteiten

Reidinga is erg enthousiast over het feit dat de RAGweek fysiek door kan gaan en merkt om zich heen dat ook studenten opgetogen zijn. ‘Bovendien is het ontzettend goed voor onze zichtbaarheid’, stelt de voorzitter. 

De activiteiten lopen uiteen van feesten in de stad tot lezingen over dakloosheid als sociaal probleem. ‘Een van de hoogtepunten is de cantus in het Goffertstadion. Dit wordt spectaculair’, verwacht Reidinga.

Het volledige programma van de RAGweek vind je hier. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen