Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat het ons is gelukt om deze krant te maken. Toen een van ons aan haar oudtante van 83 vertelde dat de redactie wordt gerund door vijf jonge vrouwen reageerde ze daar bezorgd op: ‘Gaat dat wel goed, met zo’n damesclub?’ Ze had de essentie van het verhaal duidelijk niet begrepen. Het was geen hulpkreet geweest. De Vrouwenredactie, zoals we onszelf gekscherend noemen, is juist laaiend enthousiast over zichzelf. De goedbedoelende oudtante, laten we haar Miep noemen, doelde natuurlijk op de aloude stereotypen die haar al haar hele leven worden ingeprent. Van vrouwen die zeuren tot vrouwen die roddelen, en van het hebben van slechte leiderschapskwaliteiten tot ‘ben je ongesteld of zo?’.
De stereotypen die tante Miep aandraagt, zijn ons natuurlijk niet vreemd. Vooroordelen doen overal de ronde. Zo blijk je bijvoorbeeld al van mijlenver te kunnen zien dat iemand aan de Rechtenfaculteit studeert en wijzen gekleurde haren schijnbaar op een Letterenstudent. Toch blijkt dit niet allemaal in steen gebeiteld: er lopen ook mensen met een kleurrijke coupe door het Elinor Ostromgebouw en de jasje-dasje-combinatie is ook elders op de campus geliefd. En waar zelfs in het zestiende-eeuwse hofdansen vrouwen de man ten dans mogen vragen, wordt de Latin– dansles verzorgd door een man die zijn heupen met meer souplesse beweegt dan de meeste vrouwen die zijn bewegingen ietwat stijf proberen bij te houden.
Vooroordelen worden overal ontkracht, en zo ook in onze Vrouwenredactie. Na zes maanden in de ‘damesclub’ blijkt warempel dat vrouwen wel degelijk in staat zijn om succesvol samen te werken en een krant staande te houden. Eigenschappen die aan vrouwen worden toegeschreven hebben vaak een negatieve bijklank, maar het blijkt juist onze kracht te zijn. Zo zeuren we niet, maar zijn we eerlijk als ons iets dwars zit. Ook roddelen we niet, maar zijn we juist betrokken in elkaars leven. En wat leiderschap betreft: met gezamenlijk overleg blijk je heel ver te kunnen komen. Waarom kunnen we hier niet het nieuwe stereotype van maken? Had tante Miep zelf maar in een Vrouwenredactie gezeten. En ja, we drinken veel thee, eten soms iets te veel koekjes en swipen ook enthousiast door elkaars Bumble. We zijn precies like other girls.
Dit artikel verscheen eerder in ANS-Krant 6.