Home Artikelen Redactioneel commentaar: het morele faillissement van het CvB

Redactioneel commentaar: het morele faillissement van het CvB

door Redactie

De redactie van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad is geschokt door het gewelddadige politieoptreden dat plaatsvond op onze campus op 7 mei. Wij spreken ons uit tegen het excessieve geweld tegen studenten tijdens een pro-Palestina-demonstratie. Daarnaast constateren wij dat er, naar aanleiding van de gebeurtenissen, geen veilig protestklimaat meer bestaat op onze universiteit.

Het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit weigert al maanden een beslissing te nemen over het al dan niet verbreken van de institutionele banden met Israëlische universiteiten. Dit aanhoudende uitstelgedrag heeft inmiddels geleid tot een impasse die polarisatie en voortdurende spanning op de universiteitscampus met zich meebrengt.

Onze verslaggevers waren op 7 mei aanwezig. Zij schrokken toen ze zagen hoe een aanvankelijk vreedzame demonstratie volledig uit de hand liep. Het grootschalige politieoptreden — met 14 politiewagens, tientallen agenten en een hond op de campus, waarbij meerdere demonstranten gewond raakten — was verschrikkelijk en weerzinwekkend. Het CvB beweert dat twee medewerkers en een beveiliger fysiek zouden zijn mishandeld, waarvoor aangifte is gedaan. Onze verslaggevers kunnen niet bevestigen dat deze voorvallen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Zelfs als er sprake was geweest van de bovengenoemde incidenten van de kant van de demonstranten, is de inzet van een dusdanig grote en escalerende politiemacht volstrekt onverantwoord.

De inzet van deze grote politiemacht is de Nijmeegse autoriteiten uiterst kwalijk te nemen. Wat deed een agressieve diensthond aan de frontlinie van dit protest? De inzet van dit wapen is een buitensporige geweldsescalatie. Volgens de Politiewet mag de politie immers alleen geweld gebruiken als het noodzakelijk en proportioneel is, en het doel niet op een andere manier bereikt kan worden. Bovendien moet er, indien mogelijk, eerst worden gewaarschuwd. De redactie kijkt uit naar de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, waarin verschillende fracties hebben aangekondigd kritische vragen te gaan stellen over dit voorval.

Het demonstratierecht op de campus staat onder zware druk. Het afgelopen anderhalf jaar zijn er talloze pro-Palestina-demonstraties gehouden die voornamelijk vreedzaam zijn verlopen. Desondanks constateren wij dat er sprake is van escalerende stappen vanuit het universiteitsbestuur om deze demonstraties niet te faciliteren. Gebouwen worden preventief gesloten om potentiële bezettingen te dwarsbomen; de campusbeveiliging is steeds zichtbaarder en de politie wordt om de haverklap opgeroepen – vaak in grote getale en zwaar bewapend. Deze politie-inzet heeft een intimiderend effect op demonstranten, resulteert geregeld in arrestaties en kan, zoals op 7 mei pijnlijk duidelijk werd, leiden tot levenslange verminkingen.

De reactie van het universiteitsbestuur op de gebeurtenissen van afgelopen woensdag was eenzijdig en incompleet. Aanvankelijk (in de eerste versie) werd met geen woord gerept over het politiegeweld, terwijl het CvB de mond vol had over zogenaamd geweld door demonstranten. Het was ‘goed om te weten dat er aanhoudingen zijn verricht’, zo lazen we. Tevens is er niet ingegaan op eventuele nazorg voor getraumatiseerde slachtoffers en ooggetuigen. Dit toont des te meer aan dat de realiteit waarmee activistische studenten dagelijks geconfronteerd worden, voor het bestuur een ver-van-mijn-bedshow is. 

Iedere student heeft het recht om zijn of haar onvrede te uiten. Het mag niet zo zijn dat iemand zich onveilig voelt bij het uitoefenen van het fundamentele recht op vrije meningsuiting en het recht op demonstratie. Het voortdurende morele falen op dit punt van het CvB tast haar legitimiteit aan en dat van de Radboud Universiteit als geheel. 

Wij richten ons hier daarom direct tot het CvB:

Het CvB dient zich te verontschuldigen en verantwoording af te leggen voor het falen van het vrije demonstratierecht op 7 mei. Wij eisen een verklaring waarin wordt toegelicht hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke maatregelen de universiteit zal nemen om herhaling te voorkomen. Als het bestuur doorgaat op het door hen ingeslagen pad, zal er op de campus een repressief klimaat ontstaan waarin studenten en medewerkers moeten vrezen hun stem te verheffen. Aan het CvB: handel naar de zorgplicht voor je eigen studenten, óf treedt af.

1 Reactie

gissa 12 mei 2025 - 08:25

IJzersterk!!!

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen