Home Artikelen Refter en UB testen langere openingstijden

De Refter en de Universiteitsbibliotheek (UB) zullen tot de zomervakantie een uur langer open zijn. Dit is een pilot van de Radboud Universiteit (RU). In april eiste de Universitaire Studentenraad (USR) al dat de openingstijden worden verruimd.

De Radboud Universiteit gaat tot aan de zomervakantie de openingstijden van de UB en de Refter uitbreiden. De UB zal haar sluitingstijd aanpassen van 22 naar 23 uur en de Refter van 19:30 naar 20:30. Deze verruiming is bedoeld als test om de openingstijden eventueel permanent te veranderen. Vroeger waren de gebouwen al langer open, maar tijdens de coronapandemie zijn deze tijden ingekort. Nu zal hier eventueel verandering in kunnen komen.

‘Ik moet nog zien hoe het gaat, maar toen we een aantal jaren terug tot 24 uur open waren, zaten er misschien 30 studenten in de hele bibliotheek na 21:30’, vertelt UB-portier Frank. Hij geeft aan dat ze tijdens de pilot gaan tellen hoeveel mensen er zitten om te zien of er genoeg animo is voor de langere openingstijden. Ook vindt hij het erg zonde vanuit een milieu-oogpunt. ‘Ik denk zelf dat het animo heel laag is en dat is zonde van de energie. De verwarming en de lichten staan dan eigenlijk voor niks aan en dat verspilt enorm veel energie.’

Meningen verdeeld

Onder studenten zijn de meningen over het mogelijke succes van de pilot verdeeld. ‘Dat de Refter langer open blijft, vind ik een goed initiatief. Dit is namelijk een fijne samenkomstplek. Over de bibliotheek twijfel ik wel, want een latere sluitingstijd kan studenten stimuleren om tot ongezond laat door te blijven studeren’, aldus een student (23, Literatuurwetenschappen). ‘Ik ben ook heel blij met het langer openblijven van de Refter, want dit is een van de weinige plekken waar je gewoon samen kan komen zonder dat er van je verwacht wordt dat je iets koopt’, vertelt Hanneke (20, geschiedenis). Volgens haar is het fijn om tot later in de avond hier nog samen te kunnen zitten. Volgens andere studenten mag ook de UB zelfs na 23 uur nog openblijven. ‘In een aantal andere landen is het normaal dat de bibliotheek 24/7 open is’, zegt Kevin (21, Nederlandse Taal en Cultuur). ‘Ik denk niet dat dat in Nederland haalbaar is, maar tot 24 uur zou echt wel mogen. Sommige mensen studeren ‘s avonds nou eenmaal beter en daar zou ook plek voor mogen zijn op de campus.’

1 Reactie

Marlieke 26 juni 2023 - 17:56

Ik hoop dat de UB open blijft tot 23 uur! Ik ben ook zo iemand die ‘s avonds beter studeert en thuis is focussen gewoon lastiger (zeker met warm weer is het daar erg heet en in de UB is het dan lekker fris). Het argument over dat studenten tot ongezond laat door kunnen gaan vind ik onzin. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Dat hoeft niet voor hen bepaald te worden in de vorm van beperkte openingstijden.

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen