Home Artikelen Reizende tentoonstelling over interseksualiteit nu in Nijmegen

Reizende tentoonstelling over interseksualiteit nu in Nijmegen

door Lies Heijs and foto: Mirthe Tetsch

Op het Mariënburgplein is nog tot 22 november ‘Intersekse – 1 op de 90’ te zien. Met deze reizende tentoonstelling, die bestaat uit 21 foto’s van intersekse personen, wil stichting Open Mind het maatschappelijk bewustzijn over intersekse en het bestaan van seksediversiteit vergroten. 

In LHBTIA+ staat de I voor intersekse. Intersekse personen worden geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. De tentoonstelling reist door Nederland en staat tussen 1 en 22 november op het Mariënburgplein. De openluchttentoontselling is vrij toegankelijk. Op de 21 zuilen die hij rijk is staan foto’s van intersekse personen tussen de 2 en 81 jaar oud. De foto’s zijn gemaakt door Ernst Coppenjans. Naast de foto’s staan korte interviews die zijn afgenomen door Lara Aerts. Uit de interviews komt de intersekse ervaring van de personen naar voren. 

Bewustzijn

Die ervaringen verschillen sterk,  maar overeenkomstig is dat de geïnterviewden het belangrijk vinden dat er meer bekendheid en maatschappelijk bewustzijn komt over interseksualiteit. Jarenlang voerden artsen ‘geslachtherstellingen’ uit door middel van operaties op jonge kinderen of hormoonkuren. Die kinderen en jongeren werden vervolgens op advies van artsen aan een van de binaire genders toebedeeld, terwijl ze daar vaak niet in pasten. Uit recent onderzoek is gebleken dat er nog steeds niet-noodzakelijke genitale ingrepen worden uitgevoerd op kinderen onder de 12 jaar. Hoewel er steeds meer ruimte komt voor mensen die niet in standaard hokjes passen en mensen kritischer tegenover de ingrepen staan, houden veel mensen hun interseksualiteit geheim.  

Ook de gemeente Nijmegen is bezig met de acceptatie van haar, naar schatting zo’n 1900, intersekse inwoners. Afgelopen 19 juli ondertekende de gemeente daarom op Roze Woensdag ‘de Nederlandse Intersekse Verklaring’. Daarmee belooft de gemeente om te werken aan de acceptatie van seksediversiteit. Ook deze tentoonstelling draagt daar aan bij. Wie hem wil zien kan tot 22 november terecht in Nijmegen, daarna reist hij verder naar Den Haag. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen