Iedere zomer verlaten talloze studenten hun kamers en zetten daarbij hun oude routers, koelkasten en magnetrons bij het grofvuil. Zonde, vond bedrijfskundestudent Erdem (26), die ze opkocht om ze aan nieuwe studenten door te verkopen.
‘Verkoopt er iemand een router?’ Het nieuwe semester is aangebroken en dat is te merken in de Buy and Sell-groepsapp, die meer dan duizend deelnemers heeft, het grootste deel student in Nijmegen. Omdat veel studenten hun nieuwe kamer aantreffen zonder router, wagen ze een poging in groepsapps als Buy and Sell, waar ze vrijwel direct worden doorverwezen naar één specifieke handelaar: ‘Erdem heeft er misschien nog wel een of twee, of wel 37…’
In het Elinor Ostromgebouw legt Erdem enthousiast uit hoe zijn handel tot stand is gekomen. ‘Na mijn tentamens had ik nog wat tijd over voordat ik voor de zomer naar Turkije ging. Ik woonde op Hoogeveldt, waar het dichtbevolkt is, en veel van de bewoners zijn internationals. Aan het einde van het semester stonden veel bewoners op het punt hun studie of uitwisselingssemester af te ronden en Nijmegen te verlaten. Dus de groepsapps werden overspoeld met berichtjes: iedereen verkocht zijn router, zijn koelkast, zijn magnetron. Er was alleen niemand om ze over te nemen, omdat iedereen die bleef toch al een eigen koelkast en router had. Ik wist dat mensen liever een klein beetje geld krijgen voor hun spullen dan helemaal niks, dus ik zei: “Voor €5 koop ik alle routers op waar je niet vanaf komt.” Zodoende.’ Eindopbrengst: 37 routers plus een handjevol koelkasten, magnetrons en waterkokers.
Nu, drie maand later, is er een nieuw cohort studenten op zoek naar elektronica en verkoopt hij de spullen weer. Een router kost €15. Zijn handel bleek een groot succes: hij heeft zelfs meer appjes van geïnteresseerden ontvangen dan hij routers te koop had. Het ondernemen is Erdem niet vreemd – al sinds zijn vijftiende is hij bezig met handel and financiële markten – maar om winstbejag gaat het hem in dit geval niet. ‘Dit is maar een klein bedrag, iets leuks waar ik wat tijd voor over had en niet al te veel moeite in hoefde te steken. Dus dit project heeft niks te maken met mijn normale handelsactiviteiten, die ik verricht voor mijn inkomen. Maar het is wel leuk’, legt hij uit.
‘Routerdealer’
Met zijn handel heeft Erdem binnen Buy and Sell een zekere cultstatus verworven. ‘Ik heb bijnamen gekregen als de routerman, de routerkoning, de routerdealer… Het is een beetje een meme geworden’, lacht hij. Sommige mensen vroegen hem of zijn project zijn tijd wel waard was, stuurden hem privéberichten over zijn verdienmodel. ‘Ik dacht: het is maar een paar honderd euro, doe normaal!’
Het gaat Erdem er niet om dat hij zoveel mogelijk geld verdient met zo min mogelijk inspanning: ‘Dát is hoe mensen voor hun hele leven vast komen te zitten in geestdodende carrières. Mijn stelregel is: als ik met een eigen project iets kan toevoegen en in dezelfde tijd evenveel geld kan verdienen, dan doe ik dat veel liever dan voor een salaris werken en een rol vervullen die al bestaat, al kost het meer moeite. Het leven geeft meer voldoening als je je eigen route uitstippelt, in plaats van het platgetreden pad te volgen’, zegt hij.
‘Het is geweldig dat Nederland jongeren een hoge levensstandaard kan bieden, zonder dat ze zich veel zorgen hoeven te maken over financiële zekerheid. Maar we moeten realistisch blijven: dat geeft weinig prikkels om iets anders te doen dan een paar uurtjes bijbeunen bij Albert Heijn. Natuurlijk gaat het in het leven ook om genieten, terrasjes pakken, brunches – en wat ik nu ga zeggen is natuurlijk volkomen subjectief – maar ik zou willen dat er meer prikkels waren voor mensen om zelf iets te bereiken. Veel mensen waren zelfs verbaasd dat ik de moeite nam om dit te doen. Maar ik doe liever dit, omdat het een dienst is die anders niet zou worden verleend. Iemand moet dit doen, waarom niet ik?’
Verspilling tegengaan
Wie nog een router zoekt, kan helaas niet meer bij Erdem terecht. Alle 37 routers én de koelkasten en magnetrons waren binnen een paar dagen al uitverkocht en hij is niet van plan om dit volgend jaar weer te doen. Dan zou hij er een echte onderneming van moeten maken en daar komt veel bij kijken, van belastingaangiftes tot KvK-inschrijvingen. Toch ziet hij een kans voor een initiatief als het zijne.
‘Natuurlijk zijn er in Nijmegen kringloopwinkels en groepsapps als Buy and Sell, maar die zijn vaak niet heel handig of efficiënt. Studenten die Nijmegen achter zich laten moeten meestal snel van hun spullen af, en de nieuwe studenten weten vaak niet waar ze tweedehands huishoudelijke spullen kunnen kopen, of hebben zelfs geen fiets om iets op te halen. In alle verhuisdrukte kopen ze alles nieuw.’
Erdem staat versteld hoeveel verspilling er gepaard gaat bij deze jaarlijkse volksverhuizing. ‘Er wordt zo ontzettend veel weggegooid, niet eens gedoneerd. Het is vreselijk. Neem Hoogeveldt: niemand maakt zijn keuken schoon voor vertrek. Vaak blijven vieze pannen en potten staan en tegen de tijd dat de nieuwe bewoners intrekken zit alles onder de maden. Al die bruikbare pannen belanden dus zo bij het vuilnis!’ Daarom zou Erdem willen dat er een persoon of een organisatie was, liefst een non-profit, die zijn werk overneemt. ‘Er zou een mechanisme moeten zijn dat vraag en aanbod aan elkaar koppelt, dat de drie maanden tussen de semesters kan overbruggen. Iemand moet de voorraad bewaren.’ Tot die tijd duurt de zoektocht naar een nieuwe routerkoning voort.
2 Reacties
Strijder
Fantastisch, goed bezig Erdem! Die stelregel is ook echt goud, wat mij betreft ben je een filosofische routerdealer ;). Groet!