Home Artikelen RU en Universiteit Maastricht met elkaar in zee

RU en Universiteit Maastricht met elkaar in zee

door Jochem Bodewes

De Radboud Universiteit (RU) en de Universiteit Maastricht (UM) maakten vandaag bekend een groot samenwerkingsverband te starten. De universiteiten willen gezamenlijke opleidingen opzetten in Venlo en hebben ideeën om de gemeenschappelijke ligging in het oosten van het land te benutten.


In een bekendmakingsvideo tekenden de rectores magnifici Han van Krieken (RU) en Rianne Letschert (UM) in Venlo het contract voor de samenwerking. De eerste stappen die de universiteiten daar willen zetten zijn al bekend: er worden plannen verkend voor gezamenlijke opleidingen biotechnologie, technische natuurkunde en een beroepsgerichte opleiding voor zorgprofessionals. Ook wordt er over een lerarenopleiding in Limburg gesproken waarbij de Radboud Docentenacademie een rol kan vervullen. De campuslocatie die de UM al in Venlo heeft, zal voor de samenwerking worden gebruikt. ‘Hier, midden tussen onze universiteiten, kunnen we mooie stappen zetten’, stelde Van Krieken.

Buiten de opleidingen zijn verdere initiatieven zijn nog niet concreet uitgedacht. ‘We hebben nu de intentie uitgesproken om te gaan samenwerken: we verwachten dat daaruit veel moois kan ontstaan’, aldus Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. In de berichtgeving spreekt de RU globaal over het gezamenlijke inspelen op de maatschappelijke kwesties die de provincies van de universiteiten delen. Voor de projecten wordt er gekeken hoe de universiteiten hun eigen expertise kunnen aandragen.

Alliantie

De twee universiteiten werken al langere tijd op kleinschaligere schaal samen. In 2018 startten de academische ziekenhuizen in Nijmegen en Maasttricht een Academische Alliantie. In het kader daarvan werden er al meerdere medische onderzoeken samengewerkt.

Wanneer het verbond haar eerste vruchten zal afwerpen, is nog onbekend. ‘De faculteiten en de mensen die daar werken moeten het nu met elkaar gaan doen’, stelde Letschert bij de contractondertekening.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen