Home Artikelen RU in het rood door 390 extra banen

RU in het rood door 390 extra banen

De Radboud Universiteit (RU) besloot vorig jaar uit te breiden met 390 voltijdbanen. Het College van Bestuur (CvB) wil hiermee de werkdruk verminderen en het onderwijs en onderzoek aan de RU verbeteren. Deze investering zorgt er echter voor dat RU meer uitgeeft dan ze te besteden heeft.

In 2022 telde de RU bijna 6000 werknemers. Ze besloot uit te breiden met 390 extra voltijdbanen om zo de werkdruk op de universiteit te verminderen. Inmiddels wordt er geleidelijk toegewerkt naar het aannemen van de extra werknemers. Zij vervullen zowel onderwijs- en onderzoeksfuncties als banen in studentenbegeleiding. Volgens het jaarplan investeert de RU hierin om de werkdruk te verlagen en de balans tussen onderwijs en onderzoek te verbeteren, om zo de kwaliteit van beide te verhogen. Vanaf 2022 tot 2026 geeft de RU ieder jaar meer uit dan er binnenkomt, zo blijkt uit de begroting van 2022. ‘De RU gebruikt haar reserves zodat we kunnen werken aan het verlichten van de werkdruk’, verklaart Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU.

Werkdruk

Met extra werknemers hoopt het CvB dat de werkdruk onder werknemers aan de RU zal afnemen. Deze ligt hoog door het stijgende aantal studenten. Waar de RU 24.104 studenten telde in 2020, waren dit er twee jaar later 24.633. Volgens de begroting wordt verwacht dat er tegen 2026 nog eens bijna duizend studenten bijkomen. Ter compensatie krijgen Nederlandse universiteiten aankomende jaren geleidelijk meer geld van de overheid. In 2022 kreeg de RU ruim 11 miljoen euro extra.

In het rood

Toch geeft de RU mede door de investering in nieuwe werknemers van 2022 tot 2026 jaarlijks meer geld uit dan ze krijgt. In het jaarverslag van 2021 noemt Suzanne Boelens, toentertijd Concerncontroller, dit een ‘moedige keuze’. ‘Hiermee wordt gehoor gegeven aan het signaal dat de werkdruk al tijden erg hoog is.’ Ze geeft aan dat de RU vanaf 2022 jaarlijks 24 miljoen investeert. ‘De overheid geeft ons dat geld pas vanaf 2026. Dit gaat ten koste van onze reserves, maar de investering biedt ons op een unieke manier de mogelijkheid om al eerder iets aan de werkdruk te doen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen