Voor het einde van het kalenderjaar komt het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit (RU) met een ‘integraal plan van aanpak’ om de sociale veiligheid op de universiteit te verbeteren. Dat laat het CvB in een statement weten. ‘Ons doel is een sociaal veilig klimaat voor iedereen die werkt of studeert aan de RU.’
‘Het is pijnlijk duidelijk dat de Radboud Universiteit niet voor alle medewerkers en studenten een veilige plek is geweest, of is’, erkent het CvB. Dit is de laatste tijd alsmaar duidelijker geworden na onthullingen van de Gelderlander en Argos. Zo bleek voormalig rector magnificus Han van Krieken zich in 2017 schuldig gemaakt te hebben aan seksuele intimidatie jegens een medewerker en bleek een hoogleraar Psychologie jarenlang een studente bestookt te hebben met seksueel getinte berichten.
Om ervoor te zorgen dat dit soort voorvallen niet meer plaatsvinden op de RU, komt het CvB binnen enkele maanden met een integraal plan van aanpak. De universiteit zal ook externe expertise inschakelen om verdere stappen te zetten op het gebied van sociale veiligheid. Voor een evaluatie van de klachten- en meldingsprocedure worden medewerkers en studenten betrokken die eerder met een melding of klacht te maken hebben gehad, aldus het CvB.
Het gesprek aangaan
Het college benadrukt in het statement verder het belang van een open gesprek over sociale veiligheid. ‘Iedereen moet zich gesteund weten om een ander op ongewenst gedrag aan te spreken, en iedereen moet leren ervoor open te staan als een ander ons op gedrag aanspreekt.’ We moeten een manier vinden, schrijft het CvB, ‘om zulke gesprekken gewoon met elkaar te hebben’.
Het CvB wil dat studenten en medewerkers aan de RU zich de universitaire gedragscode ‘eigen maken en ernaar leven in de dagelijkse praktijk’. Die gedragscode is in 2022 ingesteld. ‘Dit betekent dat we met elkaar duidelijkheid scheppen over hoe we met elkaar om willen gaan binnen de universiteit, ook op lastige momenten.’
Consequenties?
Vorige week bleek uit een rondgang van ANS dat sommige studenten zich niet veilig voelen aan de RU. Ze zijn teleurgesteld in de – in hun ogen – geringe consequenties voor de medewerkers die zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag. ‘Dit zou zo weer kunnen gebeuren, want echt veel heeft de RU hier niet tegen gedaan’, vertelde een internationale student over de casus van de hoogleraar Psychologie. De hoogleraar in kwestie houdt zich overigens nog in zeer beperkte mate bezig met onderwijs en begeleidt geen studenten meer bij scripties.
Heb jij last (gehad) van ongewenst gedrag? Aarzel niet om contact op te nemen met een vertrouwenspersoon: vertrouwenspersonen@ru.nl.