Home Artikelen RU-Onderzoek wijst uit: moeders hebben het extra zwaar tijdens lockdown

RU-Onderzoek wijst uit: moeders hebben het extra zwaar tijdens lockdown

door Naomi Habashy

Moeders met jonge kinderen zijn tijdens de pandemie extra ontvankelijk voor psychische klachten. Dat komt door de combinatie van thuiswerken en zorgtaken die zij ook nog dragen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit (RU) in samenwerking met andere universiteiten.


Het onderzoek, waar vanuit het Behaviour Science Institute van de RU aan is meegewerkt, wijst uit dat werkgerelateerde veranderingen de kans op mentale problemen bij moeders verhogen. Hierbij kan worden gedacht aan het verliezen van een baan en onzekerheid over of er nog wel werk is door de pandemie. Ook thuis moeten werken valt hieronder. Dit levert voor moeders extra stress en angst op, omdat zij hun werk in de meeste gevallen moeten combineren met de zorg voor hun kinderen. Daarnaast zijn ook moeders met relatieproblemen of die moeite hebben met het gebrek aan sociaal contact extra ontvankelijk voor mentale problemen.

Verlaagd risico

Moeders met huishoudens die bestaan uit meerdere inwonende volwassenen, zoals grootouders, bleken uit het onderzoek een verlaagde kans op mentale problemen te hebben. De verklaring hiervoor is dat er in zo’n situatie meer mensen zijn die taken van de moeder kunnen overnemen. Ook moeders die goed om kunnen gaan met stressvolle situaties hebben volgens de studie een verminderde kans op psychisch lijden.

Internationale samenwerking

Voor het onderzoek vulden 2400 moeders uit Nederland, Italië en China een online vragenlijst in over allerlei aspecten, zoals hun mentale toestand en het functioneren van hun gezin. De verschillen tussen moeders in de verschillende landen is dat met name hoogopgeleide moeders uit Nederland en China het meeste last hebben van de lockdown. Dit is te wijten aan dat deze vrouwen vaker hogere functies bekleden en daardoor meer verantwoordelijkheid dragen, wat stress veroorzaakt. Ook zijn Chinese en Italiaanse moeders met een zwakke gezondheid extra gevoelig voor het krijgen van mentale klachten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Psychological Medicine en is een samenwerking tussen het Behavioural Science Institute de RU, de universiteit van Peking, de universiteit van Tilburg, de vrije universiteit Amsterdam en de universiteit van Padua.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen