Home Artikelen RU reikt onderwijsprijzen 2022 uit

RU reikt onderwijsprijzen 2022 uit

door Ellen Theuws

Vanmiddag reikte de Radboud Universiteit (RU) de jaarlijkse onderwijsprijzen uit aan twee docenten van de universiteit. De feestelijke uitreiking vond plaats in het Thomas van Aquinogebouw voor een klein publiek. Peter Klaren, universitair docent Animal Ecology & Physiology, en Stefanie Sommer, universitair hoofddocent Wiskunde, waren dit jaar de gelukkige winnaars.

Elk jaar reikt het College van Bestuur twee onderwijsprijzen uit aan docenten voor hun onderwijsprestatie: de Universitaire Onderwijsprijs en de Universitaire Onderwijsprijs voor Talent. Op deze manier wil de universiteit goed onderwijs in het zonnetje zetten. De winnende docenten zijn dit jaar beiden afkomstig van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De winnaar van de Universitaire Onderwijsprijs is Peter Klaren, docent bij Biologie. De voornaamste reden voor zijn winst is zijn betrokkenheid bij studenten. Stefanie Sommer, docent bij Wiskunde, won de Universitaire Onderwijsprijs voor Talent. De redenen hiervoor zijn haar maatschappelijke betrokkenheid, focus op interdisciplinariteit en aandacht voor de individuele student.

De uitreiking vond dit jaar plaats in de Docentenlounge van het Radboud Teaching and Learning Centre (TLC) en de ceremonie is onderdeel van de Onderwijsdagen. Dit is een evenement, georganiseerd door de Radboud Universiteit, het Radboudumc, HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen, om na te denken over het onderwijs van het heden en de toekomst. Voor een publiek van docenten, studenten en medewerkers reikte Jan Bransen, Academisch leider van het TLC, de prijzen uit. Hierbij ging hij in gesprek met de winnende docenten en diens studenten. 

De winnaars

‘Dit is niet gerepeteerd, dus veel plezier’, grapt de regisseur voordat de opnames voor de livestream starten en de uitreiking begint. Bransen gaat voor het uitreiken van de Universitaire Onderwijsprijs in gesprek met student Julie over wat de winnaar tot een goede docent maakt. Om de spanning erin te houden, wordt gepoogd geslacht en opleiding van de docent verborgen te houden. Tevergeefs, al snel blijkt dat het om een mannelijke docent Biologie gaat: Peter Klaren. ‘Hij heeft passie voor zijn vak en tegelijkertijd een goede connectie met studenten’, vertelt Julie. De jury was daarbij onder de indruk van hoe Klaren innovatieve methodes gebruikt om studenten te betrekken bij zijn onderwijs. Zo zette hij zich tijdens de coronaperiode in voor Team Based Learning waarbij studenten samenwerkend leerden.

Voor het uitreiken van de Universitaire Onderwijsprijs voor Talent gaat Bransen in gesprek met student Isabel. Hierbij wordt niet opnieuw gepoogd om ten behoeve van de spanning geslacht en opleiding te verbergen. De winnende docent is Stefanie Sonner. ‘Ze neemt haar taken serieus, zowel binnen het onderwijs als daarbuiten, en neemt het voortouw in het implementeren van nieuwe ideeën’, vertelt Isabel. Hier was de jury het mee eens. Zo speelde Sonner een belangrijke rol in het opzetten van toegepaste wiskunde als vakgebied aan de RU.

Eervolle vermelding

Tot slot wordt er nog een eervolle vermelding gemaakt van een docent die net buiten de prijzen viel: Giulio Mecacci, universitair docent ethiek bij Artificial Intelligence. In gesprek met Bransen spreekt Mecacci over wat hij denkt dat hem een goede docent maakt: ‘Ik ben altijd een beetje student gebleven.’

De winnende docenten krijgen bloemen en een schaal cakejes gaat rond door de zaal. Na luid applaus schrikt het publiek op van twee confetti kanonnen, waarmee de uitreiking wordt afgesloten. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen