Vandaag is de vacature voor de nieuwe rector magnificus van de Radboud Universiteit (RU) officieel geopend. Tot begin april kunnen hoogleraren solliciteren voor de positie als academisch boegbeeld van de universiteit.
De RU is vandaag begonnen met de zoektocht naar de opvolger van rector magnificus Han van Krieken. Hoogleraren met bestuurlijke ervaring binnen een universiteit of wetenschappelijke instelling uit heel het land kunnen tot 2 april solliciteren voor de functie. De gesprekken met kandidaten vinden medio mei plaats en in oktober dit jaar draagt Van Krieken het stokje over aan zijn opvolger die de functie van rector de komende vier jaar zal vervullen.
Vorig jaar november kondigde Van Krieken aan vroegtijdig zijn functie neer te leggen. Zijn tweede benoemingstermijn loopt officieel tot mei 2024, maar na de 100ste Dies Natalis van de universiteit op 17 oktober 2023 gaat Van Krieken met pensioen. ‘De 100ste verjaardag van de universiteit voelt voor mij als een mooi moment om te stoppen met het rectoraat’, zei Van Krieken daarover.
Rector magnificus
De rector magnificus vormt samen de voorzitter en vicevoorzitter het College van Bestuur (CvB) dat zorgt voor de dagelijkse leiding van de universiteit. De rector is het academisch boegbeeld. Hij is verantwoordelijk voor onder meer een veilig en inclusieve academische cultuur en het behoud van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. In het onderwijs spelen momenteel belangrijke vraagstukken over internationalisering en digitalisering waar de rector zich mee bezig zal houden.
Voor de positie mogen zowel interne als externe kandidaten zich aanmelden. ‘In het verleden is het voor zover ik weet wel altijd een interne kandidaat geweest’, vertelt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. Alle hoogleraren van de RU hebben een mail ontvangen over de vacature en kunnen zichzelf of andere collega’s voordragen. Ze moeten aangeven waarom ze die collega’s geschikt vinden.
Tijd voor een vrouw?
De RU heeft tot nu toe enkel mannelijke rectoren gekend. Waarom de functie nooit eerder is bekleed door een vrouw durft Gerritsen niet met zekerheid te zeggen. ‘Het is wel zo dat het aantal vrouwelijke hoogleraren altijd minder is geweest dan het aantal mannelijke hoogleraren’, zegt hij. De woordvoerder benadrukt dat diversiteit wel een belangrijk onderwerp is voor de universiteit. ‘We weten dat diverse teams beter presteren. Daarom zetten we ons ook in voor meer vrouwelijke hoogleraren en universitair hoofddocenten.’ In de vacature voor de nieuwe rector is ook te lezen dat de Raad van Toezicht het belangrijk acht dat er sprake is van diversiteit in de samenstelling van het CvB. De Diversity, Equity and Inclusion Office van de RU heeft daarom ook meegeholpen met het opstellen van de vacature voor een nieuwe rector.