Home Artikelen RU wekt Romein tot leven – De Hooiberg

RU wekt Romein tot leven – De Hooiberg

door Amber Stoelman

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Ru wekt Romein tot leven.

Het is wetenschappers van Colosseo, een speciale afdeling voor Biowetenschap en Genetica van de Radboud Universiteit (RU), na jaren gelukt om een Romein tot leven te wekken. Het gaat niet zomaar om een Romein, maar om niemand minder dan Marcus Junius Brutus, Romeins senator en stoïcijn. Hij staat vooral bekend als een van de samenzweerders die verantwoordelijk is voor de dodelijke aanslag op Julius Caesar op 15 maart 44 v. Chr. Voor het ambitieuze project werd maar liefst vijftien miljoen euro verzameld. Het was lang onduidelijk of het project zou slagen, maar deze week was daar dan toch de historische doorbraak.

Uit de as herrezen

In 2011 werden er bijzonder goed bewaarde overblijfselen van een Romeins grafveld aangetroffen tijdens opgravingen in Nijmegen-West. Nijmegen stond namelijk ooit bekend als Ulpia Noviomagus Batavorum, de grootste Romeinse stad van Nederland. Archeologen troffen tijdens deze opgravingen ook het graf van Brutus aan, die leefde van 85 tot en met 42 v. Chr. De authenticiteit van de vondst werd na een onderzoek van drie jaar bevestigd. Voorheen werd aangenomen dat de senator was gecremeerd, maar de archeologen zijn er nu van overtuigd dat dit niet klopt. Het lichaam van Brutus blijkt meer dan honderd jaar na zijn dood te zijn verplaatst naar het pas ontdekte grafveld.

Uit de gevonden overblijfselen van Brutus kon onbeschadigd DNA worden gehaald. Dit wisten de wetenschappers te combineren met het DNA uit het lichaam van de Nijmeegse student Philippe van Slag. Alle gruwelijkheden die men kan verwachten bij het tot leven wekken van een duizenden jaren oud lichaam ontbreken hierdoor: hij is weer van vlees en bloed. Er wordt momenteel nog onderzocht of het gebruikte DNA van de 21ste eeuwse RU-student invloed heeft op de hoeveelheid hersencellen en het fysiek vermogen van Brutus. 

Hij kwam, hij zag

‘Ik heb in het verleden wellicht wat dingen gedaan die eenieder niet netjes vindt. Ik zal het in ieder geval niet weer doen. Dolken in de ruggen van politici steken is niet meer van deze tijd’, vertelt Brutus. ‘Ik heb vernomen dat tegenwoordig in de politiek met gemak de hele besteklade wordt gebruikt. Ik focus me nu echter niet op het staatsbestuur: mijn blik is gericht op Nijmegen. Deze vesting kan uitgroeien tot een prachtig imperium, maar er moet nog veel veranderen’, zegt hij gepassioneerd.

‘Disputen? Daar maken we legioenen van. Niet zuipen, maar vechten’, roept Brutus vurig. ‘De Zevenheuvelenloop? Bespottelijk. Jullie heuvelen zijn nog niets bij de prachtige Zeven Heuvelen van Rome. En een tocht van vijftig kilometer? Dat was dagelijkse kost voor onze strijdkrachten. Tegenwoordig doet men dat slechts vier dagen achter elkaar en krijgt daar meteen applaus en een koninklijke onderscheiding voor. Het is werkelijkwaar schandelijk’, verzucht Brutus. ‘Het Keizer Karelplein? Afschuwelijke architectuur, om af te branden. Een amfitheater zou daar veel beter staan. Vanaf daar tot aan het Valkhof bouwen we een grandioos forum. Wellicht geef ik het al een naam: Forum der Democratie. Uitstekende ligging, perfecte kijk op de Waal en zijn brug. Ik heb ook al plannen voor Arnhem, maar laten we dat op een ander moment bespreken.’

Vlijmscherpe verdeeldheid

Hans van Krikke, rector magnifico van de RU, noemt het fenomenaal dat de wetenschappers deze belangrijke man uit de Romeinse geschiedenis terug hebben weten te halen. ‘Ik weet niet precies wat de heer Brutus van plan is, maar hij is het van plan met hart en ziel. Zo’n passievolle houding, daar streven we naar bij studenten van onze universiteit’, zegt Van Krikke enthousiast.

De meningen van studenten aan de RU zijn duidelijk verdeeld: een aantal vindt het geweldig, anderen vinden het onzin. ‘Gij alweer, Brutus? Welkom in het Rijk van Nijmegen’, grapt Julia de Keizer, student Politicologie. Claudia Silivic, student Taalwetenschap, denkt er anders over: ‘Het terughalen van een Romein klinkt echt als totale tijdsverspilling. We kunnen ons veel beter richten op het behouden van uitstervende volken, zoals de Friezen.’ Van Krikke snapt de kritiek, maar noemt het succesvol tot leven wekken van de Romein een cruciale ontdekking die de deur openzet naar oneindig veel nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap. ‘Daarnaast kan de heer Brutus ons voorzien van hele bijzondere geschiedenislessen. Het mes snijdt werkelijk van twee kanten’, aldus Van Krikke.

Brutus heeft inmiddels laten weten te werken aan zijn autobiografie en geeft binnenkort zijn eerste lezing voor Radboud Reflects. Ook is hij te volgen op zijn eigen TikTok account, genaamd @BackIsBrutus.

Amber Stoelman

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen