Home Artikelen RU zoekt nieuwe rector: ‘Hij krijgt geen vast contract’ – De Hooiberg

RU zoekt nieuwe rector: ‘Hij krijgt geen vast contract’ – De Hooiberg

door Tom Steenblok

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: RU zoekt nieuwe rector.

Heb jij net je masterdiploma op zak en ben je op zoek naar een functie binnen het hoger onderwijs? Dan heb je geluk: vanaf 17 oktober 2023 komt er een plek vrij als Rector Minificus bij de Radboud Universiteit (RU). ‘We hopen dat de nieuwe rector zich gekleineerd voelt.’

Nu Han van Kraken bekend heeft gemaakt dat hij na het krieken van de tweede eeuw RU zal stoppen met zijn functie als Rector Magnificus, is de universiteit op zoek naar een nieuwe rector. De taken zullen onveranderd blijven, maar de RU heeft besloten dat het zoekproces anders zal verlopen. De nieuwe rector krijgt geen vast contract en iedereen met een masterdiploma kan solliciteren. Voorheen werd de rector voor vier jaar verkozen uit de hooglerarenstaf, wat hem meer zekerheid bracht dan de gemiddelde docent. Daardoor voelden veel docenten zich vervreemd van hun opperhoofd. Door de functie-eisen te verlagen en een tijdelijk contract aan te bieden, hoopt de RU de rector dichterbij de ervaring van de docenten te brengen en daarnaast de goedkoopste kandidaat te selecteren.

Bij deze veranderde functie-eisen hoort ook een vernieuwde titel: Rector Minificus. De nieuwe titel reflecteert de houding die de Raad van Toezicht van een Rector Minificus verwacht. ‘Mini betekent klein. We hopen dat de nieuwe rector zich ook gekleineerd voelt’, vertelt Van Loonhoger, voorzitter van de Raad van Toezicht van de RU. Volgens Van Loonhoger is dit met gegronde reden. ‘Een gekleineerd persoon zal niet om een hoger loon vragen en zal steevast hard werken. In combinatie met een contract dat altijd opzegbaar is, zal dat ervoor zorgen dat de RU weinig hoeft te betalen voor een hardwerkende rector’, zegt ze met een glimlach. 

Dure feestelijkheden

‘Geld besparen is nodig’, vertelt Van Loonhoger terwijl ze een robuuste stapel papieren uit haar la haalt en met een plof op haar bureau deponeert. Het woord ‘jaarrekening’ predikt met grote letters op de cover. ‘Er is ons gevraagd de kosten laag te houden. Volgend jaar is namelijk de 100e verjaardag van de RU en gaat de universiteit extreem veel geld tegen allerlei feestelijkheden smijten’, zegt de voorzitter. Ze slaat het boekwerk open op pagina 214 en wijst naar een rood cijfertje. ‘Elke student krijgt bijvoorbeeld een T-shirt met ‘I ♥ Han’ en een plaatje van zijn hoofd erop. Dat kost de RU een paar miljoen, maar het College van Bestuur denkt dat het studentenwelzijn zal verhogen’, aldus Van Loonhoger.

Reacties

Han van Kraken reageert positief: ‘Ik vind het geweldig als mensen geen vast contract krijgen’, zegt hij met een brede glimlach. Hij merkt tevens op dat de RU na haar 100e verjaardag weinig geld zal hebben om de rector te betalen. ‘Daarom ga ik weg. De RU geeft een groot feest en daarna is het geld op.’ Hij gaat plots op zijn stoel staan en doet een dansje. ‘Die beslissing heb ik zelf gemaakt’, roept hij trots terwijl hij bijna van de stoel afvalt. 

Wilhelm Heellman, lid van landelijke beweging WOinActie, voelt zich verslagen. ‘Wij hebben ons al jaren ingezet voor vaste contracten voor docenten. Dat zelfs de rector geen vast contract meer zal krijgen, voelt als een totale overwinning voor tijdelijke contracten.’ De actiegroep gaat daarom haar naam veranderen. ‘WO komt niet meer in actie. We zijn nu WOInactief.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen