Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de jongeren ervaart dat het hebben van een relatie de norm is. Wie single is, wordt door vrienden en omgeving steeds gevraagd of hij of zij al een nieuwe vlam heeft gevonden. ANS ging op pad: ervaren studenten op de Radboud Universiteit ook singleschaamte?
Pas met een relatie tel je mee, zo kwam naar voren uit het opiniepanel van 3Vraagt. Het lijkt erop dat de samenleving is ingericht op leven in een relatie. Zo word je raar aangekeken als je alleen uit eten gaat of naar de bioscoop gaat. Of probeer maar eens boodschappen te doen voor één persoon. Uit het onderzoek komt naar voren dat van singles wordt verwacht dat ze op zoek zijn naar een relatie.
Relatie-FOMO
‘Toen ik nog geen relatie had, had ik een beetje FOMO om er een te vinden’, zegt Floor*, student Filosofie. ‘Als ik er nu geen heb, dan heb ik er straks nooit een’, was haar angst. Die druk begon op de middelbare school. ‘Pas als je een relatie had, hoorde je erbij’, beweert de filosofiestudent. ‘Rationeel wist ik heel goed dat ik nog hartstikke jong was, maar sociaal werd het toch wel van je verwacht. Je moest wel wat te vertellen hebben’, meent ze.
Dana, masterstudent Cognitieve Neuropsychologie, ervaart ook een druk dat je op zoek moet zijn naar een relatie: ‘Op dit moment heb ik geen relatie. Ik ervaar geen druk vanuit anderen, maar meer dat ik het zelf graag zou willen.’ Dat gevoel is versterkt door corona, zo meent de neuropsychologiestudent. Vrienden spelen ook een rol. ‘Mijn vriendinnen hebben bijna allemaal een relatie, waardoor dat idee mij ook gaat aanspreken’, vervolgt de student.
No pressure
Toch ervaart lang niet iedereen een druk om een relatie te vinden. Toen Maurits, student Bedrijfskunde, een relatie kreeg, merkte hij geen sociale druk: ‘Ik had best wat vrienden die ook geen relatie hadden en was er niet zo mee bezig. Een relatie komt gewoon op je pad.’
Josh*, student Business Administration, is single en beaamt dit: ‘De meeste van mijn vrienden hebben weliswaar een partner, maar ze zijn ook heel begripvol als je geen partner wilt.’ Zelf probeert hij geen druk uit te oefenen op anderen. Toch denkt hij dat hij daarmee een minderheid vormt. ‘Ik denk dat de meeste mensen in onze tijd wel op zoek zijn naar een geliefde, terwijl een minderheid die tijd liever besteedt aan vriendschappen’, aldus Josh.
Gelukkiger met een relatie?
Op de vraag of je gelukkiger bent met een relatie, antwoorden de studenten vrijwel eensgezind. ‘Een relatie op zich zorgt niet voor meer geluk’, zegt Floor. ‘Ik denk dat je het vooral fijn moet hebben met jezelf.’ Dana voegt toe: ‘Ik ben gelukkig als single. Een relatie zou leuk zijn, maar dat komt vast wel weer een keer. Ik ben niet wanhopig of zo.’ Ook Josh is gelukkig als single: ‘Een goede band hebben met m’n vrienden is voor mij het perfecte leven.’
Soms kan een romantische relatie botsen met vriendschappelijke relaties. Wat is belangrijker, vriendschappen of romantische relaties? ‘Dat voelt als appels met peren vergelijken’, zegt Floor. Toch merkt ze dat de keuze vaak valt op de partner, als mensen moeten kiezen. Ze vervolgt: ‘Het gaat er bij relaties om met wie je je leven zal delen, waardoor ik toch denk dat een relatie boven vriendschap staat.’ Andere studenten merken dat vrienden die een relatie hebben hun lover voorrang geven op vrienden. ‘Ik vind dat een beetje stom’, verzucht Dana. ‘Een relatie kan uit gaan en dan wil je wel dat je vrienden voor je klaar staan. Je moet een goede balans vinden en ook af en toe niet met je relatie afspreken, om juist iets met je vrienden te gaan doen.’
* In dit artikel is gebruik gemaakt van gefingeerde namen. De echte namen zijn bij de redactie bekend.