Home Artikelen SPAR op campus schaalt controles bij kassa’s op

SPAR op campus schaalt controles bij kassa’s op

door Sophia van Engelshoven

De SPAR University op de campus van de Radboud Universiteit is meer gaan controleren bij de kassa’s om diefstal in te perken. Volgens bedrijfsleider Nils Jacobs worden meerdere mensen per dag betrapt op diefstal. De SPAR kijkt ook naar de inzet van steekproefcontroles. 

In november is de opschaling van de controles bij de SPAR op de campus begonnen. Onder het bewind van de oude bedrijfsleider werd dat volgens nieuwe storemanager Nils Jacobs onvoldoende gedaan terwijl er veel wordt gestolen. ‘Het is echt een probleem’, stelt Jacobs. De concrete cijfers houdt hij er niet op na, maar volgens hem worden meerdere malen per dag studenten betrapt op diefstal. ‘Niet iedereen wordt natuurlijk betrapt. Ik denk dat veel meer mensen iets meenemen zonder af te rekenen’, zegt hij. 

Diefstal 

Binnen de organisatie van de SPAR is de afspraak dat er vrijwel altijd iemand aanwezig moet zijn op het kassaplein om controles uit te voeren. ‘Dat werd niet gedaan’, vertelt Jacobs over de periode voor hij bedrijfsleider werd. Sinds november wordt dit beleid wel nagestreefd en tijdens drukke periodes zoals de pauze staan nu standaard medewerkers te controleren. 

Op deze manier hoopt Jacobs dat de verleiding om te stelen minder groot is, maar het gebeurt nog altijd. ‘Er zijn genoeg studenten die dit op slinkse wijze doen. Ze slaan bijvoorbeeld een kaiserbroodje van 50 cent aan zodat het lijkt alsof ze iets hebben betaald en nemen dan een wrap mee van vier euro’, zegt Jacobs. ‘We proberen dat nu netjes op te lossen door te zeggen dat ze iets zijn vergeten te scannen maar op een gegeven moment moeten we andere maatregelen nemen.’

Maatregelen 

De SPAR University gaat frequenter een telling houden om meer zicht te krijgen op de hoeveelheid producten die worden meegenomen zonder af te rekenen. Bij deze tellingen wordt gecheckt of de aantallen van de inkoop overeenkomen met wat er verkocht is. ‘Dat gebeurt nu een keer in het jaar omdat het lang duurt, maar dit gaan we opschalen naar drie of vier keer’, vertelt Jacobs. Als dan blijkt dat veel wordt meegenomen gaat de organisatie er nog strakker op zitten. De SPAR kijkt momenteel sowieso naar de mogelijkheid om steekproefcontroles te doen zoals bij andere supermarkten ook gebeurt. Het is nog onduidelijk wanneer dit nieuwe beleid in werking treedt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen