Home Artikelen Speciale aflevering Bananasplit: leenstelsel blijkt fattoe – De Hooiberg

Speciale aflevering Bananasplit: leenstelsel blijkt fattoe – De Hooiberg

door Tom Steenblok

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: pechgeneratie blijkt prank.

Op 29 januari maakten Frans Bauer en minister-president Mark Rutte in een speciale aflevering van Bananasplit bekend dat het leenstelsel een jarenlange prank was. Alle studenten zullen met terugwerkende kracht de basisbeurs ontvangen. ‘We hebben kostelijk gelachen.’

Middenin een item over de kelderende mentale gezondheid van jongeren werd het NOS-journaal van zondag 29 januari plots onderbroken door Frans Bauer en Mark Rutte. In polonaise banjerden de twee joviaal de studio binnen, terwijl Frans Bauer zijn nieuwste hit Heb je lening voor mij opvoerde. Het was het begin van een speciale aflevering van Bananasplit, waarin een uitgebreide prank tentoon werd gesteld. In de aflevering werd duidelijk dat het leenstelsel wettelijk nooit heeft bestaan en dat alle studenten met terugwerkende kracht de basisbeurs zullen ontvangen. Ook de rente op studieschuld, de lage compensatie voor de pechgeneratie en de regeling waarbij studenten die langer dan 4 jaar studeerden geen basisbeurs zouden ontvangen, bleken onderdeel van de fattoe.

Tijdens de aflevering schreeuwde Rutte het meermaals uit als een achtjarig jongetje dat voor het eerst gaat belletjelellen. Hij kon zich bijvoorbeeld niet inhouden aan het begin van de aflevering, vlak nadat het nummer was afgelopen en Bauer de presentator vanachter het bureau duwde om haar plaats in te nemen. De immer jolige Bauer kon enkel een ‘goedenavond’ uitstoten voordat het hoofd van een extatische minister-president Mark Rutte het beeldscherm vulde. ‘PRANK! JULLIE ZIJN GEPRAAANKT!’, schreeuwde hij waarna hij zijn tong uitstak.

In de aflevering werden clips getoond van de pranks en de onwetende slachtoffers. In een fragment zien we bijvoorbeeld huidige onderwijsminister Dijkgraaf voor een volle zaal studenten. In een achterkamertje zitten Rutte en Hugo de Jonge met een beeldscherm en een microfoon voor hen. Rutte wrijft verheugend in zijn handjes. In de zaal stelt een student een vraag en spontaan drukt Rutte op een knopje en buigt hij zich over de microfoon. ‘Rob, Rob, zeg dat ze ondankbaar zijn!’ Dijkgraaf kan zijn lach amper inhouden terwijl hij uitstamelt: ‘J-jouw generatie moet niet zo negatief naar de toekomst kijken.’

De aflevering zet daarnaast uiteen hoe de grappenmakers hun plannen bedachten. ‘Toen ik verkozen werd, was mijn voornaamste doel de grootste grappenmaker van Nederland te worden’, grinnikt Rutte. ‘Zodra we doorhadden dat studenten alles geloofden en bij wijze van protest enkel een klein bezoekje aan het museumplein waagden voor een ludieke actie, kon ik de meest absurde dingen gaan bedenken’, aldus Rutte.  

Na het afspelen van de fragmenten hielden Bauer en Rutte een kleine persconferentie. Daar vroeg een journalist of de hoogte van de basisbeurs, die gecompenseerd voor inflatie met de jaren steeds minder is gaan bedragen, ook onderdeel was van de prank. ‘Natuurlijk’, antwoordde Rutte. ‘Of toch niet?’, en hij geeft een vette knipoog naar de kijkers thuis. 

Wil je meer scherpe nieuwsberichten lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen