Home Artikelen Spinoza sluit binnenkort zijn deuren: wat nu?!

Spinoza sluit binnenkort zijn deuren: wat nu?!

In maart 2024 sluit het Spinozagebouw zijn deuren. De renovatie, die zeker drie jaar zal duren, moet ervoor zorgen dat dit oude gebouw in 2027 volledig klimaatneutraal is. Wat gaat er gebeuren met de colleges en activiteiten die nu nog in het gebouw plaatsvinden?

In mei stuurde het College van Bestuur (CvB) al een brief naar de leden van de medezeggenschap waarin de sluiting van de drie collegezalen in het gebouw werden aangekondigd. Het doel van de sluiting in om van het nu nog stoffige Spinozagebouw het meest duurzame gebouw van de campus te maken: maximaal circulair en energiepositief. Daarnaast wil de Radboud Universiteit (RU) een sfeer in het gebouw creëren die ‘zowel het ontmoeten en samenwerken als het rustig en geconcentreerd werken bevordert’.

Hoewel grote delen van het Spinozagebouw al lang niet meer gebruikt worden, heeft de sluiting grote gevolgen. Met name de sluiting van de collegezalen op de begane grond kan voor veel problemen gaan zorgen. Hierdoor zullen er maar liefst 648 minder collegebanken beschikbaar zijn. 

Gelukkig liggen er verschillende alternatieven klaar om de sluiting van de collegezalen op te vangen. Zo worden er twee collegezalen van Tandheelkunde beschikbaar gesteld en zal Theaterzaal C in het Elinor Ostromgebouw vaker worden gebruikt. Voor de grootste colleges worden de Stadsschouwburg en de Vereeniging ingezet. ‘We hebben dit ook gedaan tijdens corona’, vertelt Anja van Kessel, woordvoerder van de RU. ‘Dat werkte toen best goed.’ Hoewel dit problemen met reistijd zou kunnen opleveren, maakt Van Kessel zich hier geen zorgen over. ‘In de coronatijd was het aan het begin ook even zoeken, maar uiteindelijk werkte het wel. Bovendien betrekt het nu een veel kleinere groep studenten en zien we het al aankomen.’ Welke colleges waar gegeven zullen worden is nog niet bekend. Er is vaak grote concurrentie tussen de faculteiten over wie welke collegezaal mag krijgen.

De late avonduren in Spinoza

Daarnaast zijn er ook veel culturele verenigingen in het gebouw gevestigd. Voor hen sluit het gebouw in februari al. Ook zij zullen nu naar oplossingen moeten gaan zoeken. ‘We zijn al langere tijd op zoek naar een structurele repetitieplek voor veel verenigingen’, vertelt Bart Baeten van Campus en Facilities. De huisvesting in het Spinozagebouw was dan ook slechts een tijdelijke oplossing. 

Het vinden van een vaste plek is echter niet gemakkelijk.  ‘De verenigingen die nu in het Spinozagebouw zitten hebben de zalen in de avonduren min of meer voor zichzelf. Als zij dan muziek maken of geluid willen produceren, zijn er geen onderwijsactiviteiten die daar hinder van ondervinden.’ Daarbij hebben veel verenigingen er baat bij om een grote opslagruimte dichtbij te hebben waar muziekinstrumenten kunnen worden gestald. 

‘De focus ligt nu wel vooral bij gebouwen op de campus. We hebben als universiteit ook beloofd dat we graag een plek willen bieden aan de culturele verenigingen.’ Waar de verenigingen zich precies gaan huisvesten is nog niet bekend. Wel belooft Baeten dat er voor iedereen een structurele repetitielocatie zal komen.

Als alles volgens planning verloopt kunnen de Faculteit der Letteren en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen zich in 2027 in het gemoderniseerde gebouw vestigen.

Wat gaat er met het gebouw gebeuren?

De Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen zullen het Erasmusgebouw over enkele jaren verlaten, en plaatsnemen in het vernieuwde Spinozagebouw. Omdat hier in het huidige Spinozagebouw niet genoeg ruimte voor is, zal er een flink deel bijgebouwd worden, waardoor het gebouw in de huidige schetsen de vorm van een trap krijgt (zie impressie onderaan). Volgens architectenbureau DP6 wordt het ‘beeldbepalende brutalistische karakter’ van de hoogbouw behouden. In 2027 zullen de faculteiten uit het Erasmusgebouw verhuizen naar Spinoza. (beeld: DP6)

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen