Home Artikelen SSH& biedt afgestudeerden huurverlenging tijdens coronacrisis

SSH& biedt afgestudeerden huurverlenging tijdens coronacrisis

door Jochem Bodewes

SSH& hanteert tijdens de coronacrisis een coulanceregeling voor afgestudeerde bewoners. Waar zij normaal gesproken negen maanden nadat de SSH& op de hoogte is van hun afstuderen moeten vertrekken, maakten ze dit jaar onder voorwaarden eenmalig aanspraak op drie maanden uitstel. Op die manier hebben ze meer ruimte om een nieuwe woning te zoeken.


De studentenhuisvester verzoekt afgestudeerden altijd vanaf oktober om een nieuwe woonruimte te zoeken. Hiervoor hebben zij tot het eind van de zomer. In coronatijd kostte dit echter veel meer moeite dan normaal. ‘Wij zien dat het aantal beschikbare woningen heel beperkt is in deze tijd’, legt Vincent Buitenhuis, manager Strategie & Wonen, uit. ‘We hebben daarom besloten ex-studenten iets langer te laten zitten, zodat ze wat meer tijd hadden om een nieuwe woonruimte te vinden.’ Om aanspraak te maken op deze regeling, die drie maanden uitstel behelst, moesten studenten wel aantonen hun best te hebben gedaan om te verhuizen. ‘Als je kan aantonen dat je wekelijks hebt gereageerd op bijvoorbeeld het aanbod op Entree van woningcorporaties, geloven wij dat je een serieuze zoeker bent’, aldus Buitenhuis.

Er zijn volgens de SSH&-manager tientallen studenten geweest die de afgelopen maanden van deze regeling gebruik hebben gemaakt en hun woning langer bezet houden. Desalniettemin is er juist een groei in het kameraanbod ontstaan. Gereserveerde kamers voor uitwisselingsstudenten bleven namelijk vrij. ‘We hebben daardoor weken gehad waarin we honderd kamers per week aanboden: dat hebben we nog nooit meegemaakt’, aldus Buitenhuis. Wat hierin volgens hem ook mee kan spelen, is dat eerstejaarsstudenten vanwege het online onderwijs mogelijk minder snel op kamers gaan.

Afgelopen maand heeft SSH& haar jaarlijkse controle op de inschrijving van bewoners bij onderwijsinstellingen weer uitgevoerd. Of degenen die geen student meer zijn maar wel aantoonbaar actief zoeken naar een nieuwe woonruimte ook in 2021 aanspraak maken op een eenmalig uitstel van vertrek, is nog maar de vraag. ‘We hebben daar nog geen besluit over genomen. Het ligt eraan hoe groot de druk op de markt op dat moment is’, aldus Buitenhuis. Is de samenleving tegen die tijd weer grotendeels teruggekeerd naar het oude normaal? ‘Dan gaan ook wij terug naar de oorspronkelijk werkwijze.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen