De Nijmeegs-Arnhemse studentenhuisvester SSH& neemt zich voor om in 2030 duizend kamers voor studenten in Nijmegen bij te bouwen. De helft hiervan moeten zelfstandige woonruimtes worden. Het is nog onduidelijk waar er precies wordt bijgebouwd.
Deze voornemens staan in het Ondernemingsplan 2021-2025, dat de stichting vandaag presenteerde. In totaal wil de organisatie in 2030 het kameraanbod in Arnhem en Nijmegen met twaalfhonderd vergroten: het overgrote deel daarvan zal dus in de universiteitsstad komen. In 2025 moet de helft van deze kamers zijn opgeleverd. De studentenhuisvester maakt hier komend jaar al een begin mee door nieuwe woonruimtes op bestaande complexen Heidepark, Nestor en Boekstaetehof beschikbaar te stellen.
Voor de nieuwbouw van studentenkamers neemt SSH& zich voor om de helft van de kamers met gedeelde voorzieningen aan te bieden. De andere helft zouden studio’s en appartementen moeten worden. Hiermee wil de studentenhuisvester aan de uiteenlopende wensen van studenten voldoen. De vraag is of deze keuze niet ten koste gaat van het verkleinen van het kamertekort. Dat vormde voor de stichting juist de aanleiding voor om het doel te stellen van duizend extra woonruimtes. Uit de landelijke monitor studentenhuisvesting bleek vorige maand al dat er een tekort van negentienhonderd kamers in Nijmegen is. Het bestaande tekort wordt met de nieuwe plannen dus niet volledig opgelost.
Marktaandeel
Voor de locaties van nieuwe kamers stelt de organisatie dat er wordt gekeken naar ruimte rond de stations, het centrum en de campus. Anderhalve maand geleden nam de gemeenteraad zich juist voor dat het marktaandeel van SSH& te vergroten door complexen bij te bouwen, waarbij vooral mogelijkheden in de buitenwijken van Nijmegen werden gezien. Wat deze verschillen in visie voor gevolgen hebben op de uitvoering is nog onbekend. De gemeente presenteert begin 2021 een concreet plan waarin duidelijk wordt op welke manier de SSH& precies een groter marktaandeel moet krijgen.
In het ondernemingsplan noemt de studentenhuisvester dat ze zich ook wil gaan inzetten om ex-studenten in Arnhem en Nijmegen te behouden. Samen met de gemeenten en andere woningcorporaties gaat de stichting onderzoeken hoe er betaalbaar en geschikt aanbod voor deze starters kan komen.