Home Artikelen SSH& gaat internationale studenten opvangen in Mariënbosch

SSH& gaat internationale studenten opvangen in Mariënbosch

SSH& heeft plannen om internationale studenten noodopvang aan te bieden in Mariënbosch. Het idee voor deze tijdelijke opvang is afkomstig van een aantal bewoners van het gebouw. SSH& verwacht het plan deze zomer te realiseren.

SSH& is momenteel bezig met plannen om noodopvang aan te bieden aan maximaal zes internationale studenten in Mariënbosch. Een studio in het complex zal worden omgebouwd tot een slaapplek voor de studenten waarbij zij de keuken en de badkamer zullen delen. Deze noodopvang wordt gerealiseerd rond de zomerperiode, wanneer de druk op de studentenwoningmarkt het hoogst is. 

Ruben Kleijn en Gwen van de Wall, beide bewoners van Mariënbosch, zijn de initiatiefnemers van het project. De twee Radboudstudenten kwamen met het idee om hun gemeenschappelijke ruimte voor een aantal internationale studenten beschikbaar te stellen toen ze hoorden dat deze studenten op campings sliepen. ‘Toen hebben wij SSH& gecontacteerd en zij bleken ook enthousiast over het idee’, aldus Kleijn. Vervolgens heeft SSH& het project overgenomen. ‘Wij probeerden hen toen vooral te ondersteunen’, vertelt Van de Wall. Kleijn vult aan: ‘Dit deden wij door mee te denken met dingen als opvangruimte, contracten en brandveiligheid.’

Voordat de opvang werd opgezet, hebben Kleijn en Van de Wall het draagvlak van het initiatief onder de bewoners onderzocht. Daaruit bleek dat het idee voor de noodopvang door een groot deel van de bewoners werd gesteund. Bovendien gaven veel bewoners aan zelf een bijdrage te willen leveren in de vorm van hulp met koken of het geven van voorlichting. Op dit moment is SSH& nog bezig met het onderzoeken van de contractuele en administratieve haalbaarheid, waarna de noodopvang in gebruik kan worden genomen.

SSH& zegt goede bewonersinitiatieven samen met hun huurders te willen oppakken. ‘Als dit initiatief een succes blijkt dan zou het kunnen worden uitgebreid’, vertelt Kleijn, tevens voorzitter van Stichting Platform Huurdersbelangen, de huurdersorganisatie van SSH&. Volgens Kleijn is dit initiatief daarnaast een signaal. ‘SSH& krijgt vanuit de politiek een behoorlijke druk om de woningnood onder studenten op te lossen. Zij zijn echter budgettair en juridisch gebonden, en proberen met dit project te laten zien dat er meer nodig is om studenten permanent te kunnen huisvesten.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen