Home Artikelen Start Citylab: samenwerking tussen Donders en muZIEum

Start Citylab: samenwerking tussen Donders en muZIEum

Afgelopen donderdag vond de kickstart plaats van Citylab. Dit is een samenwerking tussen het Donders Instituut en het muZIEum om wetenschap naar de maatschappij te brengen en andersom. In deze eerste fase worden drie experimenten uitgevoerd.

Het Donders Instituut en het ervaringsmuseum muZIEum zetten sinds donderdag 24 maart in op een langdurige samenwerking waarmee de wetenschap dichterbij de burgers wordt gebracht. ‘We doen experimenten in het muZIEum en houden lezingen over onder andere de uitgevoerde onderzoeken’, vertelt Femke Maij, Management Director van het Donders Instituut. ‘Op die manier willen we de bezoekers meer betrekken bij de actualiteiten die in de universitaire wereld spelen’, vervolgt ze. 

Experimenten

Op dit moment zijn hier drie korte experimenten geïntegreerd in het muZIEum. ‘We zijn nu aan onderzoeken hoe we het beste experimenten kunnen uitvoeren in het de donkerervaring in het muZIEum’, vertelt Maij over een van de mogelijke experimenten. ‘Deelnemers krijgen dan een blindenstok. Aan de hand van een sensor op de stok kunnen we bijvoorbeeld zien waar en hoe mensen zich bewegen. Je kan dan meten hoe snel mensen gewend zijn aan het gebruik van een stok in plaats van je ogen’, legt ze uit. 

Maij verwacht dat het voor bezoekers aantrekkelijk is om mee te doen aan een experiment. ‘Ze leren dan hoe een experiment werkt en hoe het eraan toe gaat’, zegt ze. ‘Naderhand krijgen ze ook hun eigen resultaten te zien ten opzichte van het gemiddelde’, voegt Maij toe. Deze aantrekkelijkheid blijkt uit de grote hoeveelheid data die inmiddels al binnen is. ‘Toch hebben de museumbezoekers altijd de mogelijkheid om niet mee te doen aan een experiment.’ 

Representatie

Op dit moment bestaat de huidige populatie voor de meeste experimenten van Donders voornamelijk uit studenten. ‘Dat is helemaal geen representatieve groep’, stelt Maij. ‘Door ook experimenten te doen bij het muZIEum hebben we een bredere onderzoekspopulatie’, vertelt ze. Hoewel dit ook nog niet de beste doorsnede is volgens haar, omdat uit onderzoek blijkt dat vooral hoogopgeleiden musea bezoeken, is het wel een stap vooruit. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen