Home Artikelen Studenten aan de RU klaargestoomd voor carrière als GGZ-patiënt – De Hooiberg

Studenten aan de RU klaargestoomd voor carrière als GGZ-patiënt – De Hooiberg

door Jip Meijers

Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: studenten aan de RU klaargestoomd voor carrière als GGZ-patiënt.

Hoe zorg je ervoor dat de eindeloze stroom psychologiestudenten later een baan krijgt? De Radboud Universiteit (RU) heeft hier wel ideeën over. In een exclusief interview vertellen Sigrid Freude* en Carla G. Jong* over hun beleid om studenten moedwillig mentale klachten te bezorgen, zodat er veel vraag ontstaat naar de alumni van Psychologie.

Freude en Jong zijn beiden beleidsmakers op de RU. Hun taakomschrijving: studenten kopzorgen bezorgen. ‘Stress is heel slecht voor de mentale gezondheid’, vertelt Freude met een geniepige glimlach. ‘Daarom proberen wij dat zoveel mogelijk te faciliteren.’ Dit verhoogde stressniveau zorgt er volgens haar voor dat studenten op termijn psychische hulp nodig zullen hebben. ‘Al deze toekomstige GGZ-patiënten kunnen vervolgens terecht bij onze afgestudeerde psychologiestudenten. We creëren op deze manier alvast banen voor hen’, stelt Freude trots.

Jong vult aan: ‘Het Nederlandse academische klimaat is toch al een perfecte broedplaats voor psychische problemen.’ Freude noemt zaken als het leenstelsel, prestatiedruk en een onzekere toekomst als stressverhogende factoren. ‘Hier spelen wij extra op in’, aldus Jong. ‘Iedere student denkt dat het erbij hoort: voor college even janken op het toilet van het Erasmusgebouw. Wij zijn hier echter voor een groot deel verantwoordelijk voor’, glundert ze. 

Stressvolle schuld

Freude licht haar werkzaamheden toe: ‘Een van onze eerste speerpunten was het opvoeren van de financiële druk.’ Zo hebben ze bijvoorbeeld de aanschaf van dure studieboeken verplicht, terwijl deze literatuur nooit wordt behandeld. ‘Aangezien docenten deze boeken vaak zelf hebben geschreven, werkten zij maar wat graag mee aan dit beleid’, lacht ze. De dames zien op tegen de terugkeer van de basisbeurs. ‘We zullen echt een tandje moeten bijzetten om de stress van een torenhoge schuld te compenseren’, verzucht Jong.

Rampzalig ritme

‘Een persoonlijke favoriet van mij was de verandering van de collegetijd’, stelt Freude. Waar studenten tot enkele jaren geleden nog om kwart voor negen mochten beginnen, werd dit tijdstip vervroegd naar half negen Op deze manier wordt het fragiele biologische ritme van studenten extra verstoord. Jong vult aan: ‘Iedereen weet hoe belangrijk voldoende slaap is voor mentale welzijn.’ Ze is daarom bezig met een aanvraag bij het College van Bestuur om de colleges het komende jaar nog een kwartiertje eerder te laten beginnen. 

Wellbeing Week

Freude vertelt: ‘Ten slotte organiseren we jaarlijks een Wellbeing Week. Zo lijkt het alsof we om onze studenten geven, terwijl we deze week juist gebruiken om te verifiëren of ons beleid het effect heeft.’ Afgelopen editie kwamen er inderdaad duizenden gestreste studenten op de activiteiten af. Ook bleek het een broedplek voor nieuwe ideeën. ‘We hoorden studenten klagen over hun moeizame kamerzoektocht’, aldus Jong. Dit bracht de dames op een idee: ze willen nog meer internationale studenten naar Nijmegen lokken om de druk op de kamermarkt extra op te voeren.

*Wegens privacyoverwegingen is er in dit artikel gebruik gemaakt van gefingeerde namen. Echte namen zijn bij de redactie bekend.

1 Reactie

Bea 31 oktober 2022 - 19:16

Geinige benadering vind ik!

Bea, 73 jaar, gepensioneerd maatschappelijk werker, met veel interesse in ggz problematiek

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen