De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Nijmeegse studentenvakbond AKKU roepen studenten op om alsnog te demonstreren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Dit terwijl de vakbonden voor hoger onderwijspersoneel zich terug hebben getrokken uit de organisatie. WOinActie organiseert lokale walk-outs.
Een chaotische avond binnen de studentenvakbonden: ondanks de dreiging van een verbod, heeft de LSVb tijdens een vergadering met de verscheidene lokale studentenvakbonden, waaronder AKKU, besloten morgen alsnog te demonstreren. Morgen 14 november zullen studentenbonden demonstreren, zoals gepland om 13:00 in het Moreelsepark in Utrecht. De bonden roepen alle studenten op te komen.
Het protest is namelijk niet verboden, benadrukt AKKU. De studentenvakbond doet beroep op het demonstratierecht. ‘Wij hebben het recht om op een vreedzame wijze te demonstreren tegen de bezuinigingen en tegen de langstudeerboete’, verklaart voorzitter Nan Lont. ‘Als dit wordt ingeperkt is dit een schending van het demonstratierecht. Wij gaan morgen demonstreren in Utrecht en vragen aan jou hetzelfde te doen. Wij als studentenvakbonden pakken hierin de leiding en gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er veilig geprotesteerd kan worden voor beter onderwijs.’
Verder roept de LSVb op tot staking, een zwaar middel. ‘We roepen alle studenten in Nederland op om tot en met het weekend niet naar college te gaan, uit solidariteit tegen de kaalslag op universiteiten en hogescholen.’
Eerder vandaag kondigden FNV en AOb aan zich niet aan te sluiten bij de demonstratie, nadat burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht aan de gemeenteraad schreef dat ‘een pro-Palestina-organisatie voornemens zou zijn de demonstratie in Utrecht te kapen’. Dit blijkt uit informatie die ‘van buiten de stad is verkregen’. Van wat voor concrete dreiging er sprake is, blijft onduidelijk.
Ook demonstratie in Nijmegen
WOinActie, de beweging van universiteitsmedewerkers die het initiatief namen bij de geplande gezamenlijke demonstratie in Utrecht, heeft besloten daaraan niet meer deel te nemen. In plaats daarvan organiseert de groep op universiteiten in Nederland lokale walk-outs. Deze zullen plaatsvinden om 13:00, tegelijk met de LSVb-demonstratie in Utrecht. Ook in Nijmegen wordt een walk-out georganiseerd, kondigt universitair hoofddocent Willem Halffman aan in een WhatsAppgroep. WOinActie roept iedereen voor nu op om zich op deze lokale acties te richten, maar benadrukt wel dat er in de nabije toekomst een nieuwe gezamenlijke demonstratie in Den Haag gepland zal worden.
Verder uit WOinActie net als de studentenvakbond zorgen om het demonstratierecht. ‘De afgelasting is onbegrijpelijk omdat de uitleg zich beroept op verder niet nader toegelichte berichten dat een onbekende groep de staking zou “kapen” en daarbij “geweld niet zou schuwen”. Op deze manier wordt het onmogelijk om nog grootschalige demonstraties te houden.’
‘Zondeboktactiek’
Daniël Wigboldus, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, en Caspar van den Berg, voorzitter van belangenorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL), vinden het ‘jammer’ dat de demonstratie niet zoals gepland doorgaat. Van den Berg legt de schuld bij ‘naar wij begrijpen een kleine groep mensen die geweld niet schuwt’, die ‘de mogelijkheid tot demonstreren voor duizenden studenten en medewerkers wegneemt’.
Het bestuur van AKKU is ‘zwaar teleurgesteld’ in deze houding. ‘Het is een typische zondeboktactiek’, stelt Lont. ‘Met deze uitspraak wordt het schrappen van deze demonstratie gelegitimeerd. Dat is juist onwenselijk. Toen het nieuws naar buiten kwam dat AOb en FNV zich terugtrekken, heeft AKKU geprobeerd met het college van bestuur te praten. We kregen echter van de woordvoerder van de RU te horen dat studenten en medewerkers die alsnog naar Utrecht gaan niet op steun hoeven te rekenen.’
Bezuinigingen
Onderwerp van de demonstratie zijn de bezuinigingen op het hoger onderwijs die kabinet-Schoof door wil voeren. Op verschillende universiteiten werden de afgelopen maanden ingrijpende reorganisaties aangekondigd. Aan de Universiteit Leiden zullen studies als Japanstudies, Koreastudies, Franse en Duitse Taal en Cultuur als aparte studies verdwijnen. Het bestuur van de Universiteit Utrecht wil de studies Duits, Frans, islam en Arabisch, Italiaans, Keltisch en religiewetenschappen schrappen. Aan de Universiteit Twente worden de banen van 500 van de ruim 3000 medewerkers bedreigd: dat is één op de zes.
Ook de Radboud Universiteit zal hard geraakt worden door de plannen. Zo heeft het bestuur van de Faculteit der Letteren vorige week aan studenten medegedeeld dat de studie Comparative European History zal verdwijnen, blijkt uit een mail ingezien door ANS.