Home Artikelen Studenten en medewerkers leggen eerste hand aan gemeenschappelijke moestuin

Studenten en medewerkers leggen eerste hand aan gemeenschappelijke moestuin

door Sophia van Engelshoven

Gisteren was een team van studenten en medewerkers druk aan het werk in de gemeenschappelijke moestuin van de Radboud Universiteit (RU). De vrijwilligers gingen tijdens de tweede klusdag aan de slag met het planten van de eerste plantjes. ‘Het is heel ontspannend om lekker met je handen bezig te zijn.’

Gistermiddag gingen de handen uit de mouwen in de gemeenschappelijke moestuin van de RU. Een groep van zo’n vijftien studenten en medewerkers verzamelde zich op het stuk grond van de universiteit naast de Hortus voor de tweede klusdag. Er werden paden aangelegd in de moestuin en de eerste plantjes gingen de grond in. Het was een drukke middag die ietwat chaotisch verliep. Er wordt namelijk veel on the go bepaald, ondanks dat er een plan en ontwerp voor de moestuin is ontwikkeld. ‘Waar moeten deze plantenbakken?’, roept een vrijwilliger naar Hannah Markusse, Coördinator Studentenwelzijn bij Student Affairs en mede-initiator van de moestuin. ‘Dat mag jij bepalen, misschien op een plek waar ze veel zon krijgen’, antwoordt Markusse. ‘Zo gaat het zo ongeveer de hele dag’, lacht ze. 

De gemeenschappelijke moestuin is het initiatief van Markusse en een aantal van haar collega’s bij Campus & Facilities, Human Resources en Student Affairs. De moestuin moet niet alleen bijdragen aan een groene campus, maar ook aan het welzijn van studenten en medewerkers. ‘Het is een plek om uit je hoofd te stappen en tot rust te komen’, legde Markusse voor de zomer uit aan ANS. In dat doel lijkt het te slagen: ‘Ik kom hier echt tot rust’, zegt biologiestudent Daphne. ‘Het is heel ontspannend om lekker met je handen bezig te zijn’, legt een andere student uit. 

Klussen tussen de tuinbonen

Voor de zomer heeft de universiteit een braakliggend stuk land aangewezen dat mag worden omgetoverd tot een gemeenschappelijke moestuin. Destijds zat het project in de ontwerpfase waarin een plattegrond is gemaakt. In de winter is de aanleg van de moestuin begonnen met het afgraven van de grond en vorige maand was de eerste klusdag. ‘We zijn toen midden in de sneeuw aan de slag gegaan met onder andere het bouwen van bankjes’, zegt Markusse lachend. Gisteren werden de eerste groenten geplant, waaronder tuinbonen, aardappels en paksoi. De planten zijn door de universiteit gekocht bij het bedrijf Gelukkige Groentes. ‘We hebben een zaaikalender waarop we precies kunnen zien wanneer we wat moeten planten. De prei moet bijvoorbeeld half april de grond in’, vertelt de coördinator terwijl ze op de kalender wijst. 

Het project draait op studenten en medewerkers die vrijwillig meewerken aan het ontwikkelen en onderhouden van de tuin. Er is een groep in Teams aangemaakt waarin updates worden gestuurd, zoals wanneer er een klusdag aankomt. Daar kunnen vrijwilligers zich voor inschrijven. ‘Er nemen nu zo’n honderd mensen deel aan de groep en de inschrijflijsten voor de afgelopen twee klussen zaten ook vol’, zegt Markusse enthousiast. Uiteindelijk willen Markusse en haar collega’s de tuin verder uitbreiden met naast meer plekken voor groenten, ook werkplekken en een vergaderlocatie. ‘We gaan in ieder geval door tot het eind van dit seizoen en dan kijken we verder hoe of wat’, vertelt de coördinator. 

Handen vol, hoofd leeg  

De studenten die gisteren aan het werk waren in de tuin, zijn erg te spreken over het initiatief. ‘Ik vind het fijn dat ik mijn theoretische studie zo kan afwisselen met iets heel anders’, vertelt wiskundestudent Ilze. Daniela, masterstudent Environment and Society, denkt dat die afwisseling voor meer mensen fijn is: ‘Als je de hele dag op de universiteit bent, is het goed om naar buiten te gaan en iets anders te doen om je hoofd te legen.’ 

Iedereen van de RU mag meehelpen in de moestuin of een bezoek brengen. Hierdoor is de moestuin volgens de studenten een goede plek om elkaar te ontmoeten. ‘Het is gezellig dat allemaal mensen met verschillende functies en leeftijden hier samen komen’, zegt Daphne. ‘Dat gebeurt normaal nooit op de universiteit’, vult Ilze aan. ‘Iedereen wordt ook goed betrokken waardoor ik mij als internationale student geen buitenstaander voel’, vertelt Daniela. 

De studenten hebben allemaal groene vingers, maar hebben in Nijmegen geen ruimte voor een tuin. De gemeenschappelijke moestuin vormt voor hen een goede oplossing om toch te kunnen tuinieren. ‘Het is ook goed om je eigen groenten te leren verbouwen’, zegt Daphne. ‘Het is leuk dat je weet dat jouw werk in die groenten zit. Ik kijk ernaar uit dat ik daar straks van kan eten!’, zegt Daniela enthousiast. Het idee is dat de groenten uiteindelijk ook worden gebruikt in De Refter. ‘Het is nu nog niet afgestemd met De Refter, dat komt later als het een beetje meer vorm heeft gekregen’, vertelt Markusse. Alle studenten en medewerkers van de RU mogen groenten uit de tuin halen. ‘Je mag bijvoorbeeld een courgette meenemen voor je avondeten’, zegt de coördinator. ‘We vertrouwen erop dat studenten en medewerkers niet te veel plukken.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen