Home Artikelen Studenten met beperking krijgen een hogere toeslag

Studenten met beperking krijgen een hogere toeslag

door Delphine Broasca

De gemeente Nijmegen wil de studietoeslag voor studenten met een beperking verhogen naar driehonderd euro per maand. Op dit moment krijgt deze groep honderdvijftig euro. Deze verhoging wil de gemeente in gang zetten voor het zomerreces 2021.

Op dit moment krijgen studenten met een beperking toeslag van de gemeente waarin zij woonachtig zijn, waardoor de toeslagen van verschillende hoogten zijn. ‘Zo krijgen deze studenten in Zwolle meer dan driehonderd euro, terwijl ze het in Nijmegen met honderdvijftig euro per maand moeten doen’, vertelt Uphoff, voorzitter van Studentenvakbond AKKU. Vanwege deze verschillen is op landelijk niveau besloten om dit bedrag gelijk te trekken naar driehonderd euro per maand. Hoewel de uitvoering hiervan is uitgesteld tot 1 januari 2022, zegt de gemeente Nijmegen dit bedrag toch al te willen hanteren. 

Gebrek aan zichtbaarheid

Uit de evaluatie ‘Individuele studietoeslag in de participatiewet’ van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2018 bleek dat minder studenten gebruik maken van de toeslag dan verwacht. ‘Het is een vrij onbekende regeling en als niemand je vertelt dat je daar wellicht recht op hebt dan kom je het ook niet zomaar tegen’, zegt Uphoff. ‘Gelukkig wil de gemeente in gesprek gaan met hulpverleners, zodat zij kunnen helpen met de zichtbaarheid vergroten.’ Tot slot voorziet Uphoff hier ook een mogelijke rol in voor de universiteit. ‘Het zou goed zijn als de gemeente en de onderwijsinstellingen hierover in gesprek gaan’, sluit hij af.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen