Home Artikelen Studenten over avondklok: stiekem hardlopen en eerder afspreken

Studenten over avondklok: stiekem hardlopen en eerder afspreken

door Jochem Bodewes

Als de Tweede Kamer akkoord gaat, geldt vanaf dit weekend de avondklok en is het verboden om tussen half negen ’s avonds en half vijf ’s ochtends op straat te komen. De Landelijke Studentenvakbond (LSvB) vindt de maatregel ‘buitenproportioneel’ en stelt dat deze afname van vrijheid het jongerenwelzijn nog verder zal verslechteren. Wat voor impact heeft de avondklok op de levens van vier Radboudstudenten?

Oproep: studentenpanel

Het Algemeen Nijmeegs Studentenblad is op zoek naar leden voor een studentenpanel! Dit panel zal maandelijks in een nieuwe rubriek haar mening geven over actuele thema’s als bijvoorbeeld vaccinatie en vrijheid van meningsuiting. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Of ken je iemand die zijn persoonlijke mening wel als panellid zou willen verkondigen? Stuur dan een mailtje naar redactie@ans-online.nl.


Maarten van Lieshout – bachelorstudent Biomedische wetenschappen

‘De laatste tijd at ik regelmatig met vrienden en dronk ik wat met ze, maar dat gaat door deze maatregel niet meer gebeuren. Gelukkig heb ik nog genoeg huisgenoten met wie ik de avond kan doorbrengen. Wat ik wel echt vervelend vind, is dat ik ’s dan niet meer kan sporten. Als ik de hele dag heb gestudeerd en vervolgens heb gegeten, kan ik alleen daarna nog hardlopen. De avondklok zet daar een streep doorheen, al ga ik wel kijken hoe streng de controle zal zijn. Als die meevalt, kan ik het niet laten om even een rondje hard te lopen. Je kan daarbij toch niemand besmetten. Ik hoop eigenlijk dat er nog een vrijstelling komt voor mensen die sporten.

Ik heb begrip voor het nemen van deze maatregel. Het is de laatste strohalm van de overheid om de naleving van de coronaregels te beïnvloeden. Om Britse praktijken te voorkomen, moeten nu wel alle zeilen worden bijgezet. Als je ziet hoezeer studenten nu al onder de maatregelen lijden, is het echter wel een maatregel met verschrikkelijke gevolgen. Eigenlijk is er een tweede pandemie: die van depressies en eenzaamheid onder studenten. Ondanks dat denk ik wel dat het belang van een kortdurige avondklok zwaarder weegt. Wordt de klok lang gehandhaafd, denk ik dat de mentale gevolgen te ernstig worden. Een mens is niet gemaakt om maandenlang weinig contacten te hebben.’

Judith Griffioen – bachelorstudent Psychologie

‘Mijn sociaal contact gaat afnemen door de avondklok. Normaal gesproken zou ik samen gaan eten met vrienden en blijf ik daarna de hele avond chillen, maar dat gaat nu niet meer. Ik heb wel al met mijn vriendinnen overlegd om dan gewoon eerder samen te komen en een theetje te drinken, maar door bezigheden overdag is dit lang niet altijd mogelijk. Ik zal ze dus minder gaan zien. Die samenkomst is eigenlijk juist wat de avondklok probeert te voorkomen, maar ik handel dan wel nog binnen de regels. Ik denk dat ik daarnaast heel veel tijd met mijn vriend zal zijn. We komen dan iedere avond vlak voor half 9 samen en brengen dan iedere avond samen door.

Ik snap heel goed dat er nu een extra maatregel moet komen en dat jongeren het virus veel kunnen verspreiden. Deze maatregel beschermt de gezondheid van ouderen, maar tegelijkertijd gaat dit ten koste van de mentale gezondheid van jongeren. Ik weet dus niet of het een slimme keuze is, maar de overheid heeft al besloten en aangegeven wat zij belangrijker vindt. ‘

Kim – bacherlorstudent European Law

‘Voor mij verandert er niet heel veel. Ik spreek gewoon eerder op de dag af met vrienden en maak het dan minder laat. Dat dwarsboomt mijn studie helemaal niet, want alle stof staat online waardoor je ook ’s avonds kan studeren. Als ik bij mijn ouders ben, denk ik trouwens dat ik na half negen ook nog wel buitenkom. Daar komt sowieso geen politie dus ik kan daar ’s avonds samen met een vriendin nog wel de hond uitlaten.

In Nijmegen kan ik na het ingaan van de avondklok bovendien gewoon met mijn huisgenoten samen zijn, net als veel andere studenten. Ik denk dat de mentale gevolgen daarom groter zijn voor mensen die werken en op zichzelf wonen. Toch denk ik dat het heel belangrijk is om nu voorzichtig te zijn en vind ik de avondklok goed, omdat je niet weet wat de Britse variant gaat doen. Het is heel vervelend, maar ik denk dat dit de zoveelste maatregel is waar je uiteindelijk wel aan went.’

Lisa Jansen –  masterstudent Finance

‘Mijn sociale bezigheden zijn nu sowieso al erg beperkt vanwege mijn herkansingen. Ook voor de coronacrisis sprak ik vanwege de drukte weinig mensen. Het is wel vervelend dat de avondklok ook na mijn herkansingen, die op 29 januari eindigen, nog geldt. Dan zou ik juist willen chillen en zuipen met vrienden. Dat valt nog wel te overzien. De afspraken die ik dan heb, zal ik gewoon moeten vervroegen. Normaal drink ik dan ’s avonds met een vriendin een wijntje, kijk ik met haar een filmpje of blijf ik daar na het eten lang hangen, maar dat valt nu weg.

Iedereen moet het beste maken van deze situatie, daar ben ik zelf ook mee bezig. Soms heb ik het ook zwaar, maar ik hoop dat ik dit dan inlever om het na versoepelingen wel weer te kunnen doen. Hoewel je veel leest dat veel studenten in deze tijd met mentale problemen kampen, denk ik wel dat we veel geluk hebben met onze grote huishoudens. Het lijkt me heel naar om op mezelf te wonen en werken. Of de mentale offers die een avondklok voor die mensen meebrengt opwegen tegen de fysieke offers die je hiermee bespaart, vind ik echt te moeilijk om te zeggen.’

Oproep: studentenpanel

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen