Home Artikelen Studenten over het nieuwe Refterontbijt: ‘Het is een beetje simpel’

Studenten over het nieuwe Refterontbijt: ‘Het is een beetje simpel’

Vanaf deze week is het mogelijk om een ontbijtmenu te halen bij de Refter. Het initiatief van de Universitaire Studentenraad (USR) vormt een pilot die tot de zomer loopt. Studenten zijn enthousiast over het initiatief, maar hebben kritiek op het aanbod en de tijd waarop het ontbijt kan worden gehaald. 

Sinds maandag kan je van 08.00 tot 10.00 ontbijten in de Refter. Voor een prijs van 3,25 euro krijg je bij Panama een menu bestaande uit een croissant met kaas of jam, een gekookt ei en een glas sinaasappelsap. Het ontbijt is een initiatief van de USR. ‘Ontbijt is een belangrijke maaltijd. Als je om half negen ‘s ochtends college hebt, moet je de mogelijkheid hebben om op de campus een goed ontbijt naar binnen te werken’, vertelt USR-lid Noah Vetter. ‘Daarnaast is de Refter een voorziening waar studenten hun maaltijden kunnen halen en het kan niet dat daar een maaltijd ontbreekt.’ Het ontbijt vormt een pilot die tot de zomer zal lopen. 

Studenten zijn over het algemeen enthousiast over het initiatief maar hebben enkele kritiekpunten op de uitvoering. Zo wisten de meeste studenten niet van het bestaan van de ontbijtmogelijkheid af. ‘Ze hadden het dus wel beter kunnen promoten’, zegt Stephanie (Linguistics). Daarnaast vinden de studenten het aanbod en het tijdslot waarin het ontbijt kan worden gehaald te beperkt. Over de prijs zijn de meningen verdeeld.  

Verloop 

‘We hebben niet veel mensen gehad die een ontbijtje kwamen halen. Vooralsnog is het niet zo dat we bijvoorbeeld tien menu’s per ochtend verkopen’, vertelt Calvin Kapel, floormanager bij de Refter. Volgens Kapel ontbreekt het bezoekers van de Refter echter niet aan enthousiasme over het initiatief. Dat sentiment komt ook naar voren onder studenten die deze ochtend in de Refter zitten. ‘Ik vind het een goed idee’, zegt Lola (Engelse Taal en Cultuur). ‘Als je in de ochtend naar de universiteit gaat, krijg je beter je werk gedaan. Het is dan fijn dat je ook kan ontbijten’, legt ze uit. Volgens politicologiestudenten Merel en Giel voegt het ontbijt ook iets toe op de campus. ‘Het is gezelliger om in de Refter een echt ontbijt te eten dan er een te halen in de Spar’, zegt Merel. ‘Het wordt zo ook levendiger in de Refter’, voegt Giel toe. Ida en Ina (PhD-studenten Behavioural Science) geven aan vaak op de universiteit te eten en dit een fijne optie te vinden. In Indonesië, waar ze beiden vandaan komen, aten ze ook vaak samen in een koffietentje. ‘Dit ontbijt geeft hetzelfde gevoel’, zeggen ze met het menu voor hun neus. 

Dieetwensen

Er is niet alleen maar lof voor het Refterontbijt. Zo kocht Adriana (Linguistics) het ontbijt niet omdat er geen koffie bij het menu zit. ‘Het is een goed ontbijt met een croissantje, maar voor mij werkt het niet. Ik heb mijn koffie echt nodig’, zegt ze. Ook Lisanne (Religiewetenschappen) heeft kritiek op het aanbod: ‘Het is een beetje simpel, maar ik had eigenlijk niet meer van de Refter verwacht’, zegt ze. Ze geeft aan het ontbijt niet te willen proberen omdat ze niet bijzonder warm wordt van de opties. Kapel stemt ermee in dat het een simpel ontbijt is: ‘Het is een makkelijk ontbijtje wat de maag vult. Het moet niet te moeilijk zijn, want het moet snel klaar zijn.’ Vetter ziet het huidige ontbijt als een goede eerste stap. ‘We willen een breder assortiment en de vrijheid om dingen zelf samen te stellen, maar we moeten eerst kijken of het aanslaat’, legt hij uit.  Dat is ook belangrijk in het kader van duurzaamheid. ‘We willen niet te veel afval’, zegt Kapel. Van de producten die nu overblijven gaan de gekookte eieren naar de Deli Tiger en de croissantjes worden de rest van de dag verkocht als los artikel. ‘Dat is nu goed te doen, maar bij uitbreiding wordt het risico dat je veel overhoudt groter.’

Naast het standaard ontbijtmenu is een veganistische optie beschikbaar bestaande uit een veganistisch croissantje of broodje, plantaardige yoghurt en een glas sinaasappelsap. Met andere dieetwensen en allergieën wordt vooralsnog geen rekening gehouden. De studenten vinden dat dat wel zou moeten. ‘Het ontbijt moet voor iedereen zijn’, zegt Lola. Kapel vertelt dat de Refter in het algemeen bezig is met het aanbieden van bijvoorbeeld glutenvrije dingen. ‘Uit een enquête onder studenten en medewerkers bleek dat hier behoefte aan was’, vertelt hij. ‘Het is wel lastig om dit standaard aan te bieden omdat glutenvrije producten vaak niet goed leverbaar zijn.’ Er hangt volgens de floormanager dan ook een prijskaartje aan. 

Prijs

De prijs van 3,25 euro voor het ontbijtmenu vinden de meeste studenten prima. ‘Het is niet heel duur voor een compleet menu’, zegt Bart (Economie en Bedrijfseconomie). Toch is er ook kritiek. ‘De prijs is vergelijkbaar met de Spar en mensen zijn gewend om eten bij de Spar te kopen. Het ontbijt voegt dus nu niks toe’, zegt Lisanne. Ook Stephanie is niet enthousiast over de prijs: ‘Je kan een heel brood bij de Jumbo kopen voor een euro, dus ik zou het ontbijt hier niet kopen.’ Vetter bevestigt dat hij de prijs ook niet laag vindt en hoopt dat daar nog naar wordt gekeken.

Tijdslot

Een laatste punt van verbetering volgens de studenten is het tijdslot waarin het ontbijt is te halen. ‘Het probleem voor mij is de tijd. Als ik college heb om 8.30 uur duurt dat tot 10.15 uur. Ik zou het ontbijt dan na het college willen halen maar dat kan niet’, vertelt Adriana. Bart denkt dat het ontbijt juist is bedoeld voor de groep studenten die om 8.30 uur college heeft. ‘Ik weet niet of je voor het ontbijt eerder naar de universiteit zou gaan. Ik vraag me dus af of het veel belangstelling gaat krijgen’, zegt hij. Het tijdslot verlengen tot 11.00 uur zou volgens Adriana en Stephanie een goede oplossing zijn. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen