Home Artikelen Studenten protesteren voor gratis menstruatieproducten op campus

Studenten protesteren voor gratis menstruatieproducten op campus

Actiegroep ROOD Nijmegen protesteerde gisteren op het Erasmusplein voor gratis menstruatieproducten op de campus. Naast het protest plaatste de groep menstruatieproducten op toiletten op de campus om aan de universiteit te laten zien dat zij dit ook kan doen om zo menstruatiearmoede te bestrijden. 

Gistermiddag verzamelden leden van actiegroep ROOD Nijmegen zich op het Erasmusplein om te pleiten voor kosteloze toegang tot menstruatieproducten op de universiteit. ‘Het is net zo onmisbaar als toiletpapier en toch ontbreekt het in de toiletten van onderwijsinstellingen’, is op de website van de actiegroep te lezen. ‘Menstrueren is geen keuze maar de kosten die eraan verbonden zitten, zijn wel verplicht om iedere maand te maken.’ Vanwege de stijgende inflatie kunnen steeds minder mensen zich deze kosten veroorloven, waardoor menstruatiearmoede toeneemt. Dit is de aanleiding voor deze actie. ‘Het is belangrijk dat de producten op scholen gratis beschikbaar zijn, zodat iedereen kan blijven studeren, ook als ze menstrueren’, zegt Jelle Besseling, lid van ROOD Nijmegen. 

Tijdens de actie ging de actiegroep in gesprek met voorbijgangers over het onderwerp. Daarnaast deelden de leden flyers uit met een link naar een petitie van ROOD Nijmegen voor gratis toegang tot menstruatieproducten op alle scholen in Nijmegen. Deze petitie is inmiddels 202 keer ondertekend. Uiteindelijk wil ROOD Nijmegen de petitie voorleggen aan het College van Bestuur (CvB) om te laten zien dat er behoefte is aan kosteloze toegang tot de producten en om vervolgens samen te kijken naar mogelijkheden hiervoor. Een ander onderdeel van de actie was het neerleggen van menstruatieproducten op verschillende toiletten op de campus. Deze hadden ze in december opgehaald met een inzamelingsactie. Komende tijd zal de groep de menstruatieproducten aanvullen tot de producten van de inzamelingsactie op zijn. Hiermee willen ze aan onderwijsinstellingen laten zien hoe het gratis aanbieden van de producten eruit ziet en dat de universiteit dit ook kan regelen. 

Beleid

ROOD Nijmegen ging gisteren langs verschillende onderwijsinstellingen in Nijmegen om de actie uit te voeren. ‘We willen zo ook polsen wat mensen ervan vinden’, legt woordvoerder Maite van Lith uit. ‘Veel vrouwen geven aan dat het ze veel geld zou schelen en vinden het een goed idee als het beleidsmatig wordt geregeld op onderwijsinstellingen of landelijk.’ In Schotland en Nieuw-Zeeland zijn menstruatieproducten bijvoorbeeld landelijk gratis beschikbaar voor mensen die menstrueren. ‘Het is qua beleid dus zeker mogelijk, maar ik denk dat er nog niet goed genoeg over is nagedacht’, aldus Van Lith. 

Pilot

Met de actie wil ROOD Nijmegen druk zetten op het onderwerp op de universiteit. Vorig jaar liep al een pilot met gratis menstruatieproducten op de Radboud Universiteit om mensen die kampen met menstruatiearmoede te helpen. Dit is echter nog niet omgezet in vast beleid. Er moest namelijk eerst een aangepaste pilot komen omdat de menstruatieproducten snel opgingen. Dit vindt de actiegroep te lang duren. ‘Als veel mensen de petitie ondertekenen kunnen we laten zien dat een pilot niet nodig. Het is dan duidelijk dat er behoefte aan is en dat het nut heeft’, zegt Besseling. 

Daarnaast is ROOD Nijmegen niet blij met de nieuwe vorm van de pilot. Er wordt namelijk nu om een vergoeding gevraagd om te voorkomen dat de producten te snel op gaan. ‘Dat de producten snel op zijn betekent dat het nuttig is voor mensen. Door er geld voor te vragen haal je weer een groot deel van dat nut weg’, zegt Besseling. Ook studentenpartij AKKUraatd is het niet eens met deze ontwikkeling en noemt het een stap in de verkeerde richting in een bericht op hun website. De partij denkt dat het vergroten van het aanbod nodig is. ROOD Nijmegen wil daarnaast dat de producten beschikbaar worden voor iedereen in plaats voor enkel mensen die kampen met menstruatiearmoede. ‘Je gaat namelijk niet aan iemand vragen of die persoon arm genoeg is om de gratis producten te gebruiken. Om het taboe weg te halen willen we dat het voor iedereen beschikbaar is’, legt Van Lith uit. 

De woordvoerder denkt dat gratis menstruatieproducten op de campus landingstijd nodig heeft. ‘Op een gegeven moment daalt het in dat de producten er altijd zijn en dat je niet veel hoeft te pakken’, zegt Van Lith. ‘Als mensen kunnen vertrouwen dat het er ligt en ze het kunnen gebruiken, dan is het geslaagd’, concludeert Besseling.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen