Home Artikelen Studentenkoor Alphons Diepenbrock organiseert concert in de Groenestraatkerk

Studentenkoor Alphons Diepenbrock organiseert concert in de Groenestraatkerk

door Mirthe Tetsch

Op 23 februari organiseert Nijmeegs studentenkoor Alphons Diepenbrock een concert met als thema: ‘Across the Pond: 500 Years of British Choral Music’. Die dag zullen vanaf 20:00 de zuivere stemmen van de Nijmeegse studenten te horen zijn in de Groenestraatkerk. 

Het klinkt misschien enigszins atypisch: studenten die koormuziek zingen, en dan ook nog eens in een kerk. Zo vreemd is dat echter niet, aldus koorleden Daan (24, Docentenopleiding Geschiedenis, Tenor) en Annelore (19, Geschiedenis, Alt). ‘Ik ging een keer kijken bij een concert’, vertelt Daan. ‘Ik vond het eigenlijk wel heel leuk. Ik ben daarna naar een open repetitie gegaan en besloot: nou, weet je wat, hier ga ik bij!’ Annelore is op een andere manier het koorleven ingerold: ‘Tijdens mijn middelbareschooltijd op een Vrije School was het verplicht om bij het koor te zitten. Ik wilde het zingen graag doorzetten tijdens mijn studententijd.’ Niet iedereen die bij het koor zit heeft zangervaring, licht Annelore toe. Daan vult aan: ‘Het is wel handig als je al eens een keer een noot hebt gelezen, maar door wekelijks te repeteren leer je gelukkig ook vrij snel.”

Af en toe stuiten de studenten op verbaasde reacties als ze vertellen dat ze bij een koor zingen. Daan: ‘Mensen denken in eerste instantie dat ik bij het ‘corps’ zit. Ik moet er dus altijd de nadruk op leggen dat het een zangkoor is.’ Verder heeft het koor ook niet het conservatieve karakter dat mensen soms verwachten, aldus Daan. ‘Er zitten juist heel veel verschillende mensen bij. Je hebt mensen die, als je met ze uitgaat, een theetje zouden drinken. Maar je hebt ook mensen van het koor waarmee ik op een festival sta. Het maakt allemaal niet zoveel uit.’ Annelore vult aan: ‘We zijn helemaal niet zo serieus eigenlijk. Natuurlijk, als we optreden wel. Dan staan we netjes op een rijtje, maar daarbuiten niet.’

De studenten beslissen gezamenlijk wat er gezongen wordt. ‘Leden kunnen aan de muziekcommissie suggesties doen en die gaan dan zoeken naar een thema’, legt Annelore uit. ‘Er wordt ook over gestemd!’, valt Daan enthousiast bij. ‘Dan moet je je idee ook echt een beetje verkopen.’ Deze keer is de keuze dus gevallen op Britse koormuziek. Stukken uit stromingen als barok, romantiek en alles daartussenin zullen de revue passeren. Zo zal dit speciale repertoire een reis zijn van het melancholische ‘Funeral Sentences’ van Henry Purcell (1659-1695) naar het bombastische ‘Evening Hymn’ van Henry Balfour Gardiner (1877-1950) en nog veel meer bijzondere koorstukken van onder andere John Blow, William Byrd, Herbert Howells & Gustav Holst.

De week na het winterconcert begint het koor met het instuderen van een nieuw repertoire dat  ‘Traveller’s Tales’ heet. Geïnteresseerden kunnen op 27 februari en 5 maart naar de open repetities te komen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen