Het kabinet heeft onlangs een schatting gedaan naar de energiesteun voor woningen met blokaansluiting. Deze huishoudens kunnen naar verwachting eenmalig ongeveer 1600 euro ontvangen. Woningen zonder eigen voordeur, zoals veel studentenwoningen, ontvangen naar verwachting ongeveer 670 euro.
Het kabinet gaat zorgen voor een regeling voor huishoudens met blokverwarming of -elektriciteit. Er is sprake van blokverwarming als meerdere huishoudens met een gezamenlijke ketel worden verwarmd, zoals veel studentenhuizen. Bewoners van deze wooneenheden konden geen gebruik maken van het prijsplafond op gas en stroom, door hun zogeheten grootgebruikersaansluiting. Met behulp van de nieuwe regeling ontvangen zij toch compensatie voor de gestegen energiekosten.
Bij deze regeling, die losstaat van de eerdere energietoeslag, wordt de tegemoetkoming per wooneenheid berekend. Voor appartementen met een eigen voordeur, zoals de studio’s en appartementen, zal de tegemoetkoming ongeveer 1600 euro bedragen. Voor woningen zonder eigen voordeur, zoals studentenkamers, zal dit bedrag lager uitvallen: ongeveer 670 euro. De startdatum van de tegemoetkoming en het definitieve bedrag worden nog bekendgemaakt. De beheerders van complexen en studentenhuizen die in aanmerking komen zullen de steun moeten aanvragen bij de belastingdienst en deze dan verrekenen met de energiekosten van de bewoners.
Naast deze regeling wil het kabinet de steun voor zelfstandige huishoudens met blokverwarming eenmalig met 380 euro verhogen, gezien deze huishoudens niet in aanmerking kwamen voor de tweemalige tegemoetkoming van 190 euro in november en december. Ook voor onzelfstandige huishoudens zoals studentenkamers komt een soortgelijke regeling.
Reacties
Mo Quirijnen, voorzitter van studentenvakbond AKKU, reageert positief op de nieuwe regeling. ‘Dit is ontzettend goed voor studenten. Het is jammer dat het zo lang heeft geduurd, maar het is goed dat het er nu is’, stelt hij. Hij voorziet echter ook mogelijke problemen. ‘Het zou kunnen dat huisbazen besluiten het niet aan te vragen’, zegt hij. ‘Voor hen is het namelijk meer administratief werk zonder dat ze meer geld ontvangen. Ze kunnen de hoge kosten namelijk ook verhalen op de verhuurder’, aldus Quirijnen.
Stichting SSH& heeft, bij de verhoging van de servicekosten op 1 januari, al rekening gehouden met een vorm van compensatie, vermelden zij op hun site. De organisatie houdt echter rekening met de regeling bij het opstellen van de servicekosten vanaf 1 juli 2023, wanneer de servicekosten dus weer kunnen veranderen.
1 Reactie
In het geval van studentehuizen, krijgt de verhuurder dit bedrag dan voor het gehele studentenhuis of per kamer? Wat wordt er hier bedoeld met wooneenheid?
Met vriendelijke groet,
Dennis