Home Artikelen Temperatuur campus komt niet overeen met plan RU

Temperatuur campus komt niet overeen met plan RU

door Michelle Tang

In april van dit jaar werd door het bestuur van de Radboud Universiteit (RU) besloten om de thermostaat te verlagen van 21 graden naar 19 graden. ANS ging op pad om de temperatuur te meten in de campusgebouwen. Uit de meting bleek dat de werkelijke temperaturen niet overeenkomen met de beoogde temperatuur.

Voor de zomervakantie kwam de RU met het plan om de thermostaat in stappen te verlagen naar 19 graden. Dit deed de universiteit na de oproep van de overheid om de thermostaat lager te zetten om zo minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Daarnaast wil de universiteit zo ook de klimaatverandering tegengaan. Ondertussen is de thermostaatverlaging volledig doorgevoerd. De RU heeft besloten dit zo te houden omdat de gasprijzen hoog zijn en omdat het gebruikte gas meer CO2 uitstoot dan Gronings gas. ‘Daarnaast hebben we ook veel positieve reacties gekregen van medewerkers en studenten die er begrip voor hebben’, zegt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU.

Na een temperatuurmeting in ieder campusgebouw van de RU blijkt dat de temperaturen hoger liggen dan de 19 graden waarop de thermostaat zou zijn ingesteld. De temperaturen in de campusgebouwen horen niet zo hoog te zijn volgens Anja van Kessel, vervangend woordvoerder van de RU. ‘In principe stoken wij niet hoger dan 19 graden. Ik begrijp niet waarom de temperaturen dit niet weergeven.’ Gerritsen geeft aan dat het te maken kan hebben met de de zoninval en interne warmtebronnen, maar weet niet of dit de werkelijke oorzaak is van de hoge temperaturen. Daarnaast hebben sommige kantoren een eigen thermostaat die niet altijd op 19 graden staat ingesteld.

Temperatuurmeting

Gebouw Temperatuur (°C)
Maria Montesorri21,6
Elinor Ostrom22,6
Linnaeus20,6
Huygens21,7
Erasmus21,5
Universiteitsbibliotheek21,9
Spinoza 20,3
Thomas van Aquino20,9
Collegezalencomplex20,1
Radboud UMC20,6
Studentenkerk19,9
Comenius20,4
Grotius21,2

Geen verschil

De meeste studenten merken geen verschil in temperatuur met vorig jaar. ‘Ik voel eigenlijk niks van de temperatuurverandering’, stelt Katja, masterstudent Strategic Management. Ook volgens derdejaars Geografie, Planologie en Milieustudent Timo is er aan de temperatuur niks op te merken: ‘Het voelt niet kouder in de gebouwen, maar het is een goede zaak dat de RU dit doet.’ In het Huygensgebouw blijft het aan de warme kant volgens tweedejaars Moleculaire Levenswetenschappen student Rebecca: ‘Hier is het altijd wel lekker knus gebleven.’ Liselotte, tweedejaarsstudent Rechtsgeleerdheid, merkt ook geen temperatuurverschil, maar geeft wel aan het fris te vinden in veel campusgebouwen. ‘Ik kleed me altijd warm aan op de campus’, zegt ze.

Read this article in English.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen