Home Artikelen Tentenkamp Nijmegen for Palestine ontruimd

Tentenkamp Nijmegen for Palestine ontruimd

Het pro-Palestinatentenkamp op de campus van de Radboud Universiteit (RU) is na drieënhalve week ontruimd. Woensdagnacht heeft de politie alle tenten weggehaald nadat eerder die dag het Thomas van Aquinogebouw (TvA) door actievoerders was bezet en beklad. Ondanks de ontruiming en naderende tentamens wil de protestgroep doorgaan.

In de namiddag van woensdag 5 juni begon de actiegroep Nijmegen for Palestine aan een bezetting van het TvA. Het was een nieuwe poging van de demonstranten om het College van Bestuur (CvB) van de RU van hun eisen te overtuigen. De actiegroep wil dat alle universiteitsbanden met Israël worden verbroken, wegens de huidige genocide in Gaza. De bezetting mondde uit in een grootschalige bekladding. Met graffiti zijn de leuzen en eisen van de actiegroep tot in de diepste krochten van het gebouw aangebracht. Na een paar uur verscheen de politie in grote getalen op de campus, maar alle actievoerders hadden op dat punt het gebouw al verlaten. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar de politie heeft rond middernacht wel het tentenkamp van de actievoerders ontruimd. 

Schoonmakers aan het werk in het TvA-gebouw

Donderdagochtend is de nasleep van de gebeurtenissen, voor de oplettende student, nog zichtbaar. Op het veld tussen het Collegezalencomplex en het Maria Montessorigebouw, het epicentrum van de pro-Palestijnse protesten op de RU de afgelopen weken, zijn alleen nog de afdrukken te zien waar de tenten hebben gestaan. De lange rij aan kinderschoentjes, die loopt van het voormalig tentenkamp tot en met het bestuursgebouw Berchmanianum, is nog wel intact. Het TvA-gebouw is donderdag gesloten voor medewerkers en studenten. Schoonmakers zijn ondertussen druk in de weer om met een hogedrukspuit de leuzen van de muren en ramen te verwijderen. 

De grootschalige bekladding in TvA was volgens woordvoerder van Nijmegen for Palestine Ties van den Bogaard geen gecoördineerde actie. ‘Dit was het werk van individuele studenten, die zeer geëmotioneerd zijn door de situatie in Palestina’, laat hij weten. ‘De universiteit krijgt al zeven maanden brieven van ons met onze verzoeken. Dit waren studenten die er klaar mee zijn en nu wat heftigere stappen hebben ondernomen.’ Ondanks de ontruiming of de aanstaande tentamenweken zullen de demonstraties doorgaan. Het CvB heeft de eisen van de actiegroep namelijk niet ingewilligd en het geweld in Gaza gaat ook door, zo laat Van den Bogaard weten. ‘Vanavond bespreken we hoe het verder gaat’, vertelt hij. ‘Maar het is voor ons zo duidelijk dat die banden fout zijn, dat we niet zullen stoppen tot die verbroken zijn.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen